Het SARS-CoV-2 virus, beter bekend als coronavirus heeft wereldwijd een enorme impact. UVC-licht kan, in een aantal specifieke toepassingen, worden ingezet in de bestrijding van virussen. Hieronder lichten we toe wat er mogelijk is.

 

news1

UVC-lampen vs. UV-lampen
Bioclimatic levert professionele UVC-lampen voor de bestrijding van virussen, schimmels en bacteriën. Hoewel er in de spreektaal vaak over UV-lampen wordt gesproken is dit eigenlijk niet juist. Het gaat om UVC-lampen die licht uitstralen op een andere golflengte dan gewoon UV-licht. Het is het licht, met een golflengte van 253,7 nm, dat in staat is om micro-organismen te deactiveren door het openbreken van hun DNA. Lees meer over UVC-licht.

Niet voor de behandeling van mensen

Hoewel je met UVC-lampen niet direct mensen kunt behandelen, kunnen ze wel een zinvolle bijdrage leveren in de virusbestrijding. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen gerelateerd aan virusbestrijding met UVC-licht.


Werkt UVC-licht tegen het coronavirus?
Ja, UVC-licht is in staat het virus relatief snel te deactiveren. Naast virussen werkt UVC-licht tegen bacteriën en schimmels.

 

Kun je met UVC-licht verspreiding voorkomen?
Het risico op verspreiding via contactpunten (oppervlakten) en via lucht kan verkleind worden met UVC-licht. De meest gangbare oplossingen zijn:

 

  • Luchtdesinfectie met afgeschermd UVC-licht; standalone lucht units verkleinen de kans op verspreiding via de lucht.
  • Desinfectie kasten; Voor de UVC-desinfectie van contactoppervlaktes zoals van gereedschappen, portofoons, laptops etc. De desinfectie kan plaatsvinden in een kast of sluis. Het UVC-licht schakelt alleen in als de deur gesloten is en de unit desinfecteert met een vooraf ingestelde tijdsduur.

Is UVC-licht veilig?
UVC-lampen zijn veilig zolang ze worden gebruikt door professionals die weten hoe ze moeten worden toegepast. Mensen en dieren mogen niet direct aan UVC-licht blootgesteld worden. Hiervoor is het vaak nodig om de lampen in een afgesloten installatie in te bouwen. Zo levert Bioclimatic naast de bovenvermelde apparatuur professionele desinfectiekasten en desinfectietunnels.

 

Kun je vloeren en tafels desinfecteren met UVC-licht?
Dat kan met armaturen aan het plafond. Dit wordt onder andere gedaan in microbiologische laboratoria. Bekijk ons WDO-systeem. Neem contact voor een berekening van de juiste hoeveelheid lampen en benodigde beschijningstijd.

 

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de professionele toepassing van UVC-licht? Neem dan contact met ons op. Wij leveren geen oplossingen aan consumenten.

>

+