Het SARS-CoV-2 virus, beter bekend als coronavirus heeft wereldwijd een enorme impact. UVC-licht kan, in een aantal specifieke toepassingen, worden ingezet in de bestrijding van virussen. Hieronder lichten we toe wat er mogelijk is.

news1

---

Anderen vroegen ook: "Is UV-C licht effectief tegen corona?" "Kun je het coronavirus te lijf gaan met UV-C licht?" "Kan UV-licht virussen doden?"

--- 

 

UV lampen vs. UVC lampen
Bioclimatic levert professionele UVC-lampen voor de bestrijding van virussen, schimmels en bacteriën. Hoewel er in de spreektaal vaak over UV-lampen wordt gesproken is dit eigenlijk niet juist. Het gaat om UVC-lampen die licht uitstralen op de specifieke golflengte van 254nm die micro-organismen deactiveert door het openbreken van hun DNA. Lees meer over UVC-licht.

Niet voor de behandeling van mensen

Hoewel je met UVC-lampen niet direct mensen kunt behandelen, kunnen ze wel een zinvolle bijdrage leveren in de virusbestrijding. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen gerelateerd aan virusbestrijding met UVC-licht.


Werkt UVC-licht tegen het coronavirus?
Ja, UVC-licht is in staat het SARS-CoV-2 virus snel te deactiveren. Naast virussen werkt UVC-licht tegen bacteriën en schimmels.

 

Kun je met UVC-licht verspreiding voorkomen?
Het risico op verspreiding via contactpunten (oppervlakten) en via lucht kan verkleind worden met UVC-licht.

 

De meest gangbare oplossingen zijn: 

  • Luchtdesinfectie met afgeschermd UVC-licht:
    • UVC lampen ingebouwd in een luchtkanaal of LBK verkleinen het risico op verspreiding via centrale luchtsystemen. Lees meer
    • Standalone lucht units verkleinen de kans op verspreiding via de lucht voor ruimtes met weinig ventilatie.
  • Voor UVC-desinfectie van contactoppervlaktes:
    • Bijvoorbeeld van gedeelde gereedschappen, portofoons, laptops etc. is een desinfectiekast geschikt. Het UVC-licht schakelt alleen in als de deur gesloten is en de unit desinfecteert met een vooraf ingestelde tijdsduur.

Is UVC-licht veilig?
UVC-lampen zijn veilig zolang ze worden gebruikt door professionals die weten hoe ze moeten worden toegepast. Mensen en dieren mogen niet direct aan UVC-licht blootgesteld worden. Hiervoor is het vaak nodig om de lampen in een afgesloten installatie in te bouwen.

 

Kun je vloeren en tafels desinfecteren met UVC-licht?
Dat kan met armaturen aan het plafond. Dit wordt onder andere gedaan in microbiologische laboratoria. Bekijk ons WDO-systeem. Vraag ons om een berekening van de juiste hoeveelheid lampen en benodigde beschijningstijd.

 

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de professionele toepassing van UVC-licht? Wij leveren geen oplossingen aan consumenten.

Neem contact met ons op

>

+