Werking UVC-desinfectie

Desinfecteren met UVC licht, een vorm van onzichtbare optische straling.

Image

Optische straling

UVC als onderdeel van het lichtspectrum

Ultraviolet licht, ook wel ultraviolette straling genoemd, is een essentieel onderdeel van het lichtspectrum. Deze vorm van straling heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Andere onzichtbare onderdelen van het lichtspectrum zijn bijvoorbeeld infrarood en röntgenstraling.

UV licht kan worden opgedeeld in drie categorieën: UVA, UVB en UVC. Voor het desinfecteren gebruiken wij UVC. UVC-licht heeft een golflengte van 100 tot 300 nanometer (nm) en is het meest effectief in het bereik van 240-280 nm. Dit is het bereik dat voornamelijk door micro-organismen wordt geabsorbeerd.

De micro-organismen nemen de energie van het UVC licht op. Dit verstoort hun DNA, waardoor de micro-organismen zich niet meer kunnen delen. Onze professionele desinfectielampen produceren voornamelijk UVC-licht met golflengte van 254 nm. Deze golflengte heeft de krachtigste desinfecterende werking.

Desinfecterende werking

Door de straling van UVC wordt het DNA van micro-organismen en virussen beschadigd. Hierdoor kunnen ze zich niet meer vermenigvuldigen.

Wanneer het DNA beschadigd raakt, ontstaat er een photo-chemisch effect in de cel, waardoor dimeren worden gevormd. De naast elkaar gelegen Cytosine- en Thyminemoleculen binden zich aan elkaar vast in plaats van aan de tegenoverliggende base in het DNA-molecuul.

De effectiviteit van het desinfecteren met UVC licht is uitgebreid onderzocht en gepubliceerd door wetenschappers van over heel de wereld.

De werking van UVC straling op DNA

De relatie tussen dosis en resultaat

De relatie tussen dosis en resultaat

Van veel micro-organismen is bekend wat de benodigde dosis is om ze kritisch te beschadigen. Er is een bepaalde dosis nodig om 90% van de populatie te deactiveren, dit noemen we de D90 dosis. 

De benodigde dosis van UVC licht verschilt sterk voor de verschillende soorten micro-organismen. Virussen en bacteriën zijn zeer gevoelig terwijl gisten en schimmels veel beter bestand zijn tegen UVC licht.

In de praktijk betekent dit dat schimmels een langere blootstellingstijd nodig hebben of dat gekozen moet worden voor een krachtigere UVC lamp om effectief te desinfecteren.

Wat zijn de risico’s?

UVC is onzichtbaar, echter als bijproduct geven UVC-lampen een blauw licht af dat geen desinfecterende werking heeft. Dat is praktisch want daarmee is zichtbaar dat de desinfectie lamp is ingeschakeld.

UVC straling is gevaarlijk voor huid en ogen en blootstelling moet daarom vermeden worden. Alle installaties moeten worden afgeschermd en tijdens testen en onderhoud van de UVC moeten er goede beschermingsmiddelen gebruikt worden zoals een gelaatsmasker en huidbedekking.

Effecten op de huid:
Omdat UVC geen infraroodcomponent heeft zoals zonlicht, voel je er niets van, maar het veroorzaakt al vrij snel roodheid en een branderig gevoel op de huid.

Effecten op de ogen:
UVC dringt niet door tot in het oog, maar enkele uren na blootstelling kan wel irritatie aan het hoornvlies ontstaan. Dit geeft een pijnlijk, branderig gevoel dat ook wel “lasoog” of “sneeuwblindheid” genoemd wordt.

Veilig werken met UVC licht

Wilt u meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem contact op