Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Veiligheid en UVC

GelaatbeschermingUVC-licht heeft de eigenschap om DNA-structuur te beschadigen: z.g. dimeren. Naast elkaar gelegen Cytosine- en vooral Thyminemoleculen binden zich dan aan elkaar in plaats van aan de tegenoverliggende base in het DNA-molecuul. Bioclimatic apparatuur is zo ontworpen dat het schadelijke UVC-licht wordt afgeschermd of geblokkeerd en niet naar buiten kan schijnen. Ook produceren goede UVC-buizen geen ozon. Toch is het aan te raden om altijd een beschermende bril of liever een gelaatsmasker te dragen als u met UV-C werkt. Aan de glazen van de bril of het materiaal van het masker worden geen bijzondere eisen gesteld.

Uitgangspunten om veilig te werken met UV-C:

  • Bescherm ogen en gezicht met een gelaatbeschermer
  • Draag handschoenen en bedek de huid (let op armen, nek, benen)
  • Steek nooit lichaamsdelen in het inwendige van de apparatuur als deze is ingeschakeld, ook niet eventjes.
  • Vergewist u zich er van dat alle lampen zijn uitgeschakeld als u om wat voor reden dan ook toch in het inwendige van het apparaat moet zijn.
  • Let er op dat ook bezoekers of omstanders beschermd zijn tegen blootstelling aan UV-C.

Ook is het aan te raden om ondanks dat de apparatuur veilig is geconstrueerd, toch beschermende kleding te dragen. Dit hoeft geen “ruimtepak” te zijn: Bijvoorbeeld latex handschoenen en een labjas zijn voldoende om u te beschermen tegen incidentele blootstelling. In het algemeen kunnen we stellen dat donkere kleding beter beschermt dan lichte en dat weefsels die (gedeeltelijk) van polyester zijn gemaakt relatief goed tegen UV-C beschermen.

Waarschuwing UVC lichtMogelijke effecten van UV-C op de gezondheid

UVA- en vooral UVB-licht kan vrij diep in de huid doordringen en wordt bijvoorbeeld gebruikt in zonnebanken, maar ook om lijm te laten harden. Het kan ook ontstaan bij openvlamprocessen zoals glasblazen of hardsolderen. Het “verbranden” van de huid door te lang zonnebaden, wordt voornamelijk door het UVB-licht veroorzaakt dat doordringt tot in de lederhuid.

UV-C daarentegen heeft geen enkel doordringend vermogen en wordt eigenlijk alleen door speciaal kwartsglas, water en teflon doorgelaten. Je kunt je er dus ook vrij gemakkelijk tegen beschermen.

  • Effecten op de huid:

Omdat UV-C geen infraroodcomponent heeft zoals zonlicht, voel je er niets van, maar het veroorzaakt al vrij snel roodheid en een branderig gevoel op de huid. Als dit incidenteel gebeurt, is dat onschuldig, maar bij voortdurende blootstelling leidt dit tot huidveroudering.

  • Effecten op de ogen:

UV-C dringt niet door tot in het oog, maar enkele uren na blootstelling kan wel irritatie aan het hoornvlies ontstaan. Dit geeft een pijnlijk, branderig gevoel dat ook wel “lasoog” of “sneeuwblindheid” genoemd wordt. Ook hier geldt dat dit incidenteel weliswaar onprettig maar ook vrij onschuldig is, maar dat door chronische blootstelling de ooglens kan vertroebelen (staar).

Wat zijn de risico’s?

Zoals gezegd is het doordringend vermogen van UV-C bijzonder gering. Daarom is de schade die het aanricht ook oppervlakkig. Alleen bij zeer langdurige (chronische) blootstelling kunnen klachten zoals een vertroebeling van de ooglens (staar) en huidveroudering optreden. Een verband met het ontstaan van huidkanker is niet aangetoond.

BIOCLIMATIC
Bioclimatic BV