Veilig werken met UVC

UVC licht is gevaarlijk voor huid en ogen, daarom is het belangrijk om de installatie te laten ontwerpen door een specialist en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Image

De risico’s van UVC licht

Omdat UVC-straling geen warmte afgeeft, wordt de blootstelling pas na enkele uren opgemerkt. Je herkent het gevaar dus niet altijd op het moment van blootstelling en dat maakt het lastig voor mensen die incidenteel met UVC licht werken. Daardoor kunnen UVC lampen gevaarlijk zijn.

De gevolgen van blootstelling aan UVC licht:

  • Verblinding van ogen (ontsteking aan het hoornvlies).
  • Verbranding en rood worden van huid.

In alle situaties waar gewerkt wordt met UVC licht (ook wel UV-C straling) moet rekening gehouden worden met de risico’s voor mensen en dieren. Om te zorgen dat UV lampen schadelijke gevolgen beperken is het van belang om deze veilig te ontwerpen en in te bouwen.


Normen en wetten voor UVC-licht en -straling

UVC-licht valt onder kunstmatige optische straling. Hierop is de Europese richtlijn 2006/25/EG van het Europees Parlement van toepassing. Deze richtlijn geeft een gecombineerde grenswaarde aan voor de maximale toelaatbare dosis UVC-licht voor huid en ogen. Volgens deze richtlijn is een intensiteit van 100 nW/cm² maximaal toelaatbaar als er 8 uur per dag in gewerkt wordt. Een aantal seconden rechtstreekse blootstelling aan een UVC-lamp kan al leiden tot het overschrijden van de toelaatbare dosis volgens deze norm.

In de Verenigde Staten is ANSI/IES RP 27.1-22 van toepassing. Deze richtlijn geeft in tegenstelling tot de Europese tegenhanger afzonderlijke grenswaardes voor de UVC-dosis voor zowel huid als ogen.


Het belangrijkste: veilig ontwerpen en installeren

Een UVC-systeem kan vrijwel altijd veilig worden ontworpen voor operators, technici en bezoekers. Zelfs zonder kennis van de gevaren van UVC-licht moeten zij door een doordacht ontwerp beschermd worden tegen blootstelling. Voorbeelden van maatregelen zijn:

  • Mechanische afscherming of vergrendelingen
  • Elektrische voorzieningen en vergrendelingen
  • Het ontwerp en de indeling van de werkplek en de arbeidsruimte
  • Het beschikbaar stellen van passende persoonlijke beschermingsmiddelen
  • Waarschuwen voor de gevaren van UVC-licht door middel van waarschuwingsstickers of instructies

Bioclimatic ondersteunt u bij de implementatie van veiligheidsmaatregelen, zoals veiligheidsschakelaars, afschermingen en vergrendelingen van deuren of luiken tijdens desinfectie.


Validatie van veiligheid van maatwerk UVC-toepassingen

Ondanks een zorgvuldig ontwerp op basis van bovenstaande richtlijnen, kunnen in de praktijk onvoorziene veiligheidsrisico’s door UVC-licht ontstaan. Om deze reden is het aan te raden om het ontwerp van een UVC-systeem vóór inbedrijfstelling te valideren.

Bioclimatic voert veiligheidsvalidaties uit met de juiste, gekalibreerde meetapparatuur en biedt advies over mogelijke verbeteringen voor veilig werken met UVC-licht. Op deze manier kan de naleving van Europese wetgeving worden gecontroleerd.


Gebruikte symbolen:

Herkenbare waarschuwing

Optische straling

Herkenbare waarschuwing
UV licht

Symbool optische straling
volgens ISO 7010

 

 Gelaatsmasker

Handschoenen verplicht 

Veiligheidskleding verplicht 

Gelaatsmasker verplicht

Handschoenen verplicht

Veiligheidskleding verplicht


Bronnen:

  • Richtlijn 2006/25/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2006 betreffende de minimumvoorschriften inzake gezondheid en veiligheid met betrekking tot de blootstelling van werknemers aan risico's van fysische agentia (kunstmatige optische straling) Lees meer >
  • Recommended Practice: Risk Group Classification and Minimization of Photobiological Hazards From Ultraviolet Lamps and Lamp Systems Lees meer >
  • Arboportaal ( ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) Lees meer >
  • UV-blootstelling bij industriële en medische toepassingen (mei 2020) Deze publicatie is een uitgave van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Lees meer >

Wilt u meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem contact op