Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Voedingsmiddelenindustrie

Duurzamer, veiliger en kosten effectiever produceren

Hygiëne bij de verwerking van voedingsmiddelen

Hygiëne is een topprioriteit in de voedingsmiddelenindustrie. Alle ondernemingen die voedsel bereiden, bewerken, transporteren, verpakken of bewaren moeten voldoen aan strenge richtlijnen van de overheid. Bioclimatic ondersteunt voedselverwerkende bedrijven met moderne en milieuvriendelijke technieken.

Door onze duurzame desinfectietechnieken in te zetten, creëert u een hygiënische werkomgeving. U bevordert tegelijkertijd de productkwaliteit en de houdbaarheid van uw producten.

Richtlijnen vanuit de overheid
De overheid voorziet in richtlijnen in de vorm van HACCP of de IFS/BRC en in regelgeving in de vorm van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen. Onze oplossingen helpen u bij het voldoen aan deze wet- en regelgeving.

Luchtfilters desinfecteren niet

De lucht in uw verwerkingsruimte kan talloze bacteriën, schimmels en virussen bevatten. Ook na het passeren van uw filterinstallatie. In conventionele luchtbehandeling worden filters gebruikt die vooral relatief grove deeltjes tegenhouden. De filters zijn niet ontworpen om micro-organismen tegen te gaan.

Daarom is het raadzaam ook een UVC- of ionisatie-unit in uw luchtbehandelingssysteem op te nemen.

Lees meer over luchtdesinfectie

Banddesinfectie

Oppervlaktecontact is één van de meest voorkomende oorzaken waardoor levensmiddelen besmet raken met bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Vaak veroorzaken transportbanden deze besmetting en daarom worden ze van tijd tot tijd schoongemaakt en gedesinfecteerd met water en chemicaliën. Zo’n tussentijdse schoonmaak vermindert de kiemgetallen, maar zorgt ook voor capaciteitsverlies, terwijl de daadwerkelijke ontsmetting nog steeds te wensen overlaat.

Bioclimatic is koploper op het gebied van UVC-banddesinfectie in Nederland en mag diverse toonaangevende vleesverwerkers tot haar klanten rekenen. Het grote voordeel van onze techniek:

 • Een schoner eindproduct met behoud van de productiecapaciteit.

Lees meer over banddesinfectie

Water & voedingsmiddelen

Nederlands leidingwater is erg schoon. Toch kan het geen kwaad om zeker te weten dat er niet te veel micro-organismen in leven voordat u het in uw productieproces of als ingrediënt gebruikt. Zeker wanneer u water opslaat alvorens het te gebruiken is het aan te raden om voorzorgsmaatregelen te nemen.

U kunt kiezen voor duurzame desinfectie met behulp van UVC-licht. U kunt een UVC-unit plaatsen in een doorstromende leiding vanaf 0,5  per uur of in een reservoir met stilstaand water.

Lees meer over waterdesinfectie

Rondom desinfecteren in een UVC-tunnel

Verpakkingen of de buitenkant van voedingsmiddelen kunnen veel bacteriën en schimmels bevatten. Deze micro-organismen kunnen zich later manifesteren.

Een UVC-tunnel helpt u dit te voorkomen. Door verpakkingen of voedingsmiddelen rondom te desinfecteren met UVC-licht worden alle micro-organismen onschadelijk gemaakt. Een te valideren processtap die veel bedrijven in de voedingsmiddelensector helpt om de risico’s op besmetting te verkleinen.

Lees meer over UVC tunnels

Luchtdesinfectie voor kaasopslag

In de kaasopslag zijn grote voordelen te behalen door de lucht schoon en vrij van schimmels te houden. Luchtionisatie helpt om de kiemdruk in deze rijpingsruimtes omlaag te brengen. Vervolgens kunnen de luchtvochtigheid en temperatuur omhoog en kan de kaas sneller rijpen.

 

De voordelen op een rij:

1. Het reduceren van de schimmelbelasting in de aanwezige lucht.

Door de aanwezige lucht te ioniseren wordt de schimmelgroei aanzienlijk geremd tijdens het rijpingsproces. Dit heeft als gevolg dat er aanzienlijk minder hulpstoffen nodig zijn zoals plastic en bestrijdingsmiddelen.

2. Sneller rijpingsproces door een hogere temperatuur.

Met een schone en schimmelvrije lucht is een hogere temperatuur in het rijpingsproces mogelijk. Het rijpingsproces gaat sneller, terwijl de kwaliteit van de kaas gehandhaafd blijft.

3. Minder indroogverlies door hogere luchtvochtigheid.

Ook een hoge luchtvochtigheid is geen reden tot een vermeerdering van schimmels in combinatie met ionisatiesystemen. Met minder indroogverlies kan de kaas optimaal rijpen.

4. Energiebesparing door minder luchtverplaatsing en lager benodigd koelvermogen.

Geïoniseerde lucht heeft de eigenschap om zich te verspreiden door de hele ruimte en zorgt dus voor schimmelbestrijding tot in alle hoeken. Het aantal luchtwisselingen kan hiermee teruggebracht worden. Ook door een hogere temperatuur tijdens het rijpingsproces bespaart men aanzienlijk in de kosten voor het koel houden van de kaas.


Aseptisch afvullen van emmers of bekers

Cups of bekers bestemd voor yoghurt of andere vloeibare voedingsmiddelen kunnen in-lijn gedesinfecteerd worden met behulp van UVC licht. De voordelen:

 • Droge desinfectie
 • Duurzaam
 • Geen resistentie
 • Betrouwbaar
 • Maximale hygiëne

De speciaal ontwikkelde modules zijn waterdicht (IP69K) modulair en beschikbaar in 60, 80 of 100 centimeter.

Desinfectie voor de voedingsindustrie

Proven technology voor maximale veiligheid. Lees er alles over in onze folder.

Download de folder

Download whitepapers waterdesinfectie, transport of biofilm

Whitepapers

  Welke whitepaper(s) wilt u downloaden?
  Waterdesinfectie
  Transportbanddesinfectie
  Biofilm

  Ik wil de nieuwsbrief van Bioclimatic ontvangen

  Bedankt voor het invullen van uw gegevens. Download via de knoppen hieronder de whitepaper(s).

  BIOCLIMATIC
  Bioclimatic BV