Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Verdamperdesinfectie

De verdamper is een verzamelplaats voor bacteriën en schimmels

 

 

 

 

 

 

Verdampers als infectiebron

Verdampers vormen een ideale nestelplek voor bacteriën en schimmels. Door het koelproces vormen zich op de lamellen van de verdamper kleine druppels condensatievocht. In dit vocht kunnen allerlei micro-organismen uitstekend gedijen.

Op nieuwe verdampers komt al binnen enkele dagen een stabiele flora tot stand. Deze flora kan zich ook bij de lage temperaturen op koelerlamellen goed voortplanten en vormt een slijmerig laagje op de lamellen en in de lekbak. Dit laagje noemen we biofilm. Vooral schimmels en koudeminnende organismen, zoals Listeriabacteriën, vinden de leefomstandigheden op de verdamper uitermate prettig.

UVC-licht

Door de verdamper met UVC-licht te beschijnen, blijft hij vrij van biofilm en hoeft hij niet zo vaak te worden schoongemaakt. Er groeien dus geen schimmels, bacteriën en gisten meer op. Ook de lekbak zal niet langer een microbiologisch moeras zijn, maar vooral water bevatten. Zoals het hoort.

De voordelen van verdamperdesinfectie

  • Voorkomt verspreiding van bacteriën, schimmels en gisten door de lucht
  • Voorkomt het dichtslibben van de lekbak of afvoer
  • Verlaagt reinigingskosten van uw koelcel
  • Eenvoudig te monteren
  • Draagt bij aan het verlengen van houdbaarheid

Door het monteren van een UVC-unit in uw huidige verdamper, worden micro-organismen die op de lamellen leven afgedood. Met deze techniek kunnen ook vervuilde verdampers volledig gedesinfecteerd worden.

Bacterievrije verdampers in luchtbehandelingskast

In en rondom verdampers in luchtbehandelingskasten is het vaak vochtig door condensatie. Door die vochtigheid vormen verdampers een ideale plek voor micro-organismen om zich te vermenigvuldigen. De langsstromende lucht raakt zo ongemerkt besmet met bacteriën. Naast de microbiologische risico’s zorgt de biofilm die ontstaat op verdampers er tegelijkertijd voor dat de koelcapaciteit vermindert en de koelinstallatie minder efficiënt werkt.

 

Met een UVC-cassette in de luchtbehandelingskast:

  • blijft de luchtbehandelingskast bacterie en schimmelvrij,
  • gaat de luchtkwaliteit omhoog,
  • verbetert de efficiëntie van de koeling,
  • kan de onderhoudsfrequentie omlaag.

Hoe werkt UVC-licht?

Ultraviolet (UV) is een elektromagnetische straling net buiten het deel van het lichtspectrum dat met het menselijk oog waarneembaar is.

De kortgolvige en energierijke UVC-stralen worden door bepaalde gedeelten van het DNA geabsorbeerd waardoor een fotochemische verandering plaatsvindt. Deze verandering tast het DNA aan en zorgt ervoor dat de micro-organismen zich niet kunnen reproduceren. Hierdoor sterven ze uit.

UVC is geschikt om alle denkbare micro-organismen mee te bestrijden. Kleine organismen zoals bacteriën en virussen kunnen zeer eenvoudig met een lage dosering gedood worden. Voor schimmels en gisten is een hogere dosering nodig.

Lees hier uitgebreide informatie over UVC

BIOCLIMATIC
Bioclimatic BV