Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Desinfectietunnels

Desinfecteer rondom met UVC

Een desinfectietunnel is een technische oplossing om voedingsmiddelen, materialen of gereedschappen aan de buitenzijde te desinfecteren met UVC. Bij UVC-desinfectie wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 254nm lagedruklampen die een vernietigende werking hebben op het DNA van schadelijke micro-organismen. Door het UVC-licht gelijkmatig te doseren over de volledige buitenzijde van het product kan met een vaste dosis de benodigde desinfectiegraad bereikt worden.

Een desinfectietunnel wordt altijd op maat ontworpen op basis van de micro-organismen die bestreden moeten worden.

Duurzaam alternatief
UVC-licht is een natuurlijk principe en is daarmee een duurzaam alternatief voor waterstofperoxide en andere chemische middelen.

De voordelen

Valideerbare desinfectie

Desinfecteert rondom

Biologisch en zonder chemische middelen

Op maat gemaakt voor uw productieproces

Hoe werkt UVC-licht?

Ultraviolet (UV) is een elektromagnetische straling net buiten het deel van het lichtspectrum dat met het menselijk oog waarneembaar is.

De kortgolvige en energierijke UVC-stralen worden door bepaalde gedeelten van het DNA geabsorbeerd waardoor een fotochemische verandering plaatsvindt. Deze verandering tast het DNA aan en zorgt ervoor dat de micro-organismen zich niet kunnen reproduceren. Hierdoor sterven ze uit.

UVC is geschikt om alle denkbare micro-organismen mee te bestrijden. Kleine organismen zoals bacteriën en virussen kunnen zeer eenvoudig met een lage dosering gedood worden. Voor schimmels en gisten is een hogere dosering nodig.

Lees hier uitgebreide informatie over UVC

Toepassingen

 • Voedingsmiddelen
 • Verpakkingen, zoals;
  • Yoghurtbekers
  • Blikken
  • Deksels
  • Poederzakken
 • Productiematerialen, zoals;
  • Kratten
  • Peelboards

 

Het ontwerp

Voor het ontwerp van een desinfectietunnel zijn verschillende dingen van belang, zoals de tijd die beschikbaar is, de vorm van het te desinfecteren materiaal, de temperatuur en de gewenste desinfectiegraad. Van veel micro-organismen is bekend bij welke UVC-dosis ze onherstelbaar beschadigd raken, op basis daarvan berekenen we de benodigde intensiteit van het licht.

Een tunnel met een UVC dosis van 30 mJ/cm² levert bijvoorbeeld de volgende resultaten:

Organisme
Listeria
E. Coli
Salmonella
Campylobacter
Staphylococcus
D90 dosis (mW/cm²)
1,000
3,596
5,514
2,900
2.891
Afdoding
Log 30, >99,999………%
Log 8, >99,999999%
Log 5, >99,999%
Log 10, >99,99999999%
Log 10, >99,99999999%

Vraag meer informatie aan

Testen maakt voordelen inzichtelijk

Om kwaliteits- en procesmanagers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de voordelen van deze desinfectiemethode, ontwikkelden we een UVC-testtunnel. Klanten kunnen een praktijkproef doen en bepalen of UVC een geschikte techniek, en zo ja welke dosis er dan nodig is voor voldoende desinfectie.

De tunnel is 1200 mm lang, 400 mm hoog en de band is 410 mm breed. De snelheid van de band is instelbaar van 1 tot 20 meter per minuut. Door bacteriologische tests uit te voeren kan de effectiviteit van verschillende doseringen worden vastgesteld.

De tunnel staat op onze locatie in Nieuw-Vennep en testen neemt ongeveer één dagdeel in beslag. Het dagdeel bevat een introductie UVC techniek en achteraf ontvangt de klant een samenvattende rapportage.

Neem contact op voor meer informatie

Bekijk foto’s van desinfectietunnels

 

BIOCLIMATIC
Bioclimatic BV