• Sector: Voedingsmiddelen
  • Oplossingen: Luchtdesinfectie

Slagerijen Kaldenberg is gespecialiseerd in het verwerken van kwaliteitsvlees voor horeca en grootverbruik. Schone lucht voorkomt virussen, verbetert het werkklimaat en verhoogt de productkwaliteit. Vandaar dat Bioclimatic bij Slagerijen Kaldenberg meerdere luchtzuiveringsinstallaties heeft geplaatst. Dirk Kaldenberg stelt dat daardoor de luchtwaliteit in het bedrijf is verbeterd.


De vraag vanuit Slagerijen Kaldenberg

“In een productieruimte is het van belang dat er schone lucht is voor de mensen die er werken. De luchtbehandelingskasten koelden en filterden al, maar wij wilden meer”, legt Kaldenberg uit.

“De luchtbehandelingskasten worden twee keer per jaar geopend en gereinigd tijdens het groot onderhoud. Er kunnen echter ook bacteriën ontstaan in dergelijke units. Dat wilden we natuurlijk ten koste van alles voorkomen. Wanden en vloeren kun je eenvoudig reinigen, maar een luchtstroom is een hele andere, specialistische tak van sport. Zodoende hebben we Bioclimatic gebeld."

 

 

 

 

De oplossing vanuit Bioclimatic

“Luchtzuivering voorkomt risico’s en draagt bij aan een goede productkwaliteit” stelt Bert van Klink (Bioclimatic). Op basis van het aantal kuub lucht dat Kaldenberg door de ruimten blaast, hebben we dan ook voor een passende oplossing gezorgd en een tweetraps luchtbehandelingssysteem geïnstalleerd. Door UVC lampen voor het koelblok in de luchtbehandelingskast en ionisatie in de toevoerlucht te plaatsen wordt sindsdien schone lucht in de productieruimten geblazen. Behalve een hygiënisch werkklimaat worden op deze manier schadelijke bacteriën sterk gereduceerd.

 

De tweetraps oplossing: IONISATIE- EN UVC-TECHNIEK

Ultraviolet licht of ultraviolette straling is onderdeel van het lichtspectrum en heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht. UV-licht wordt opgedeeld in UVA, UVB en UVC. UVC-licht heeft een golflengte van 100 tot 300 nanometer (nm) maar met name het bereik van 240-280 nm wordt goed geabsorbeerd door micro-organismen. De energie van het UVC-licht verstoort het DNA en voorkomt dat micro-organismen zich kunnen delen.

Bipolaire ionisatie werkt op basis van hoge spanning. Ionisatiebuizen worden onder hoge spanning gezet en gescheiden door een isolator. Zuurstofatomen worden geïoniseerd (krijgen een positieve of negatieve lading) en worden meegegeven aan de luchtstroom. Deze ionen binden zich met zwevende vervuiling zoals VOC (vluchtige organische componenten) en micro-organismen. Het resultaat is een frisse, energierijke lucht, vergelijkbaar met in de natuur.

 

Verbeterde luchtkwaliteit bij Kaldenberg

Slagerijen Kaldenberg is erg tevreden met de units van Bioclimatic.

"We merken dat de luchtkwaliteit in ons bedrijf is toegenomen. De omgeving is schoner, de lucht zuiverder en het werkklimaat is beter. Vandaar dat we naast de systemen in de productieruimte nu ook units in te kantine hebben laten plaatsen."
- Dhr. Kaldenberg

 

Alles blijft draaien zonder ernaar om te kijken

Kaldenberg besluit: “Het onderhoud wordt ingepland en uitgevoerd door een monteur die de weg kent. Alles wordt prima gedocumenteerd. Bioclimatic is een betrouwbare partner die ervoor zorgt dat alles bij ons blijft draaien. De luchtkwaliteit binnen ons bedrijf is niet alleen goed, maar we hebben er ook geen omkijken naar. Dat is erg prettig.”


Lees het volledige artikel (gepubliceerd in Meat & Co nr. 2, 2022)

Call to action

Interesse in een gesprek of offerte?

>

+