• Sector: Voedingsmiddelen
  • Oplossingen: Oppervlaktedesinfectie
  • Techniek: UVC

Goedhart

Schimmels buitenhouden is voor bakkerijen niet zo makkelijk. Hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van gisten kan snel zorgen voor schimmelvorming. Bij diverse Borgesius en Goedhart bakkerijen wordt een combinatietechniek van UVC licht en lucht ionisatie ingezet. Dat voorkomt schimmels, zonder chemische middelen én werkt 24 uur per dag.

 

Borgesius en Goedhart bakkerijen kiezen hiervoor om top kwaliteit producten te kunnen leveren. Daarnaast levert het ook een stevige besparing op schoonmaak en vervanging van onderdelen op.

 

Lees de ervaringen van Bakkerij Veenhuis (Borgesius Arnhem) en bij Borgesius Rotterdam en Borgesius Kerkrade hieronder.

 

Borgesius Arnhem: effectieve UVC lampen in de rijskast

 

Om schimmels te voorkomen, plaatsen veel bakkerijen UVC-desinfectielampen in hun rijskasten. Een milieuvriendelijke desinfectiemethode. Bioclimatic heeft Bakkerij Veenhuis geholpen bij het bestrijden van schimmelvorming op de deegcups in de voorrijskast, de samenwerking begon in 2010.

“UVC was ons al bekend, omdat al ruim twintig jaar met UVC behandeling werkten, maar we zochten naar een verbetering in deze oplossing en we hoorden goede verhalen over Bioclimatic van collega’s in het land. We zijn dan ook gaan kijken naar de mogelijkheden en uiteindelijk is ervoor gekozen om te werken met nieuwe armaturen die de deegcups in rijskasten schimmel- en bacterievrij houden.” zo stelt Bert Meijer.

 

"Kwaliteit is voor ons het allerbelangrijkste, dat is ook hetgeen waarop wij ons onderscheiden. Met Bioclimatic garanderen wij een hoge kwaliteit van onze producten, maar daarnaast hebben we met de implementering van de UVC-lampen ook een kostenbesparing gerealiseerd. Het is minder vaak nodig om de deegcups te reinigen en te vervangen en de lampen gaan ook lang mee. In totaal moet je denken aan €8.000,- per jaar die wij besparen.”
- Dhr. Meijer, hoofd TD

 

 

 

Borgesius Rotterdam en Borgesius Kerkrade: de kracht van combinatietechniek

 

Bij Borgesius in Rotterdam (destijds nog Bakkersland) installeerde Bioclimatic in 2012 UVC lampen en luchtionisatie in de rijskasten. André was daar als hoofd technische dienst verantwoordelijk voor. NBT magazine interviewde André in 2022:

 

“We waren op dat moment aan het bouwen en waren al eerder met Bioclimatic en hun oplossingen in aanraking gekomen”, zo vertelt André. “We hebben toen uitgebreide testen gedaan om de meerwaarde van de UVC- en ionisatie-toepassingen te ondervinden. Het bleek heel effectief. We hebben dan ook toen we nieuw gingen bouwen de UVC- en ionisatie-apparatuur geïmplementeerd en dat leverde naast een hygiënische luchtbehandelingskast, ook op dat er geen schimmelvorming meer voorkwam in de rijskast op, ook bij 24/7 productie.

 

In de bollenkasten is ook UVC-verlichting op de deegcups toegepast, wat een substantiële besparing opleverde, naast natuurlijk het voorkomen van schimmelvorming op die cups. Als ik het mij goed herinner, kostte het onderhoud, schoonmaken en vervangen van de cups ons op jaarbasis ongeveer €12.000,-. Door de UVC- en ionisatie-toepassing van Bioclimatic te installeren, konden we dat met 50% reduceren. Dat is een grote besparing, waardoor we de investering in twee jaar terug hadden verdiend. Er moet natuurlijk ook met de installatie van de UVC- en ionisatie-apparatuur nog steeds onderhoud gepleegd worden, maar je hoeft de deegcups niet meer eens per jaar allemaal te vervangen, alleen nog als ze kapot zijn. Dat verklaart de besparing al.”

 

Lees het hele interview op de website van NBT

Call to action

Interesse in een gesprek of offerte?

>

+