• Sector: Industrie
  • Oplossingen: Waterdesinfectie
  • Techniek: UVC

Barbas Bellfires

Barbas Bellfires is een Nederlandse fabrikant die sinds 1976 topkwaliteit hout- en gashaarden vervaardigt. De onderneming ontwikkelt en produceert al haar haarden in de eigen fabriek in Bladel. Bijzonder is dat elke haard klantspecifiek wordt vervaardigd. Het hele productieproces van plaatstaal tot werkende haard is hierbij digitaal te volgen. Om dit waar te maken, functioneert de fabriek als een geoliede machine.

 

 

 

 

 

 


UVC-desinfectie als waarborg van het lakproces

Bioclimatic leverde bij Barbas Bellfires UVC-lampen in de wasstraat om de kwaliteit van het lakproces te waarborgen. De lak van de haarden moet bestand zijn tegen zeer hoge temperaturen. Voor een goede lakhechting worden de haarden daarom eerst alkalisch ontvet en gereinigd in de wasstraat. In 2012 werd vastgesteld dat er bacterie groei ontstond op de wanden en andere metalen onderdelen in de spoelzones van de wasstraat.

 

Met chemische middelen kreeg Barbas Bellfires het probleem niet op praktische wijze onder controle. Om het besmettingsrisico te elimineren, adviseerde Bioclimatic UVC- armaturen te installeren bij de vernevelaars in de wasstraat en in de waterbassins. Wekelijks wordt de kwaliteit van het water gecontroleerd. De bacteriegroei is nu volledig onder controle. Een duurzame oplossing, in lijn met de filosofie van Barbas Bellfires.

 

 

“Het gebruik van chemicaliën werkte niet goed. De bacteriën waren wel tijdelijk weg maar kwamen door resistentie ook steeds sneller terug. Sinds het gebruik van de UVC-armaturen blijft de biofilm op de wanden definitief weg. Hierdoor besparen we een jaarlijkse grote schoonmaak, goed voor zeker € 5.000 aan chemicaliën en manuren. Ook hoeven we per maand zo’n € 100 minder aan chemicaliën bij te mengen.”
– Dhr. Gevers (Manager Technische Dienst)

 

 

De hele UVC-installatie kostte zo’n € 6.000; deze was dus al binnen een jaar terugverdiend. Gemiddeld bedragen de jaarlijkse kosten voor lampvervanging zo’n € 850.

 

 

"Het belangrijkste voor ons is de kwaliteit van de lak op de kachels. We kunnen niet het risico lopen dat de wasstraat niet goed werkt. Dat risico is nu definitief weggenomen. We hebben er al jaren geen omkijken naar en die continuïteit geeft een hoop rust.”
- Dhr. Spijkers (productieleider)

Call to action

Interesse in een gesprek of offerte?

>

+