• Sector: Voedingsmiddelen
  • Oplossingen: Luchtdesinfectie, Oppervlaktedesinfectie
  • Techniek: Ionisatie, UVC

DoliumDolium gelooft erin dat geweldige dranken gedeeld moeten worden over de hele wereld. De Dolium® vaten zijn speciaal ontworpen om dit te realiseren. Dispack-Projects is een jong en innovatief bedrijf. In 2013 opende het een nieuwe fabriek in het Antwerpse havengebied. Hier worden kunststof bier- en wijnvaten geproduceerd onder de merknaam Dolium. Kwaliteitsmanager Fré Boeren was nauw be trokken bij het opzetten van de lijn. Hij had onder andere de opdracht om vaten te produceren die technisch steriel zijn. “De vaten moeten gedesinfecteerd worden. Daarbij wilden we zo min mogelijk water en chemicaliën gebruiken, omdat je daarmee het milieu schaadt. Bovendien is het duur om chemicaliën aan te schaffen en weer te lozen.”

 

 


Samenwerking met Bioclimatic

Bij de zoektocht naar alternatieven kwam Boeren uit bij het bedrijf Bioclimatic uit Nieuw-Vennep. “Bioclimatic heeft veel ervaring in het desinfecteren van oppervlaktes en lucht met UVC-licht en ionisatie”, vertelt Boeren. “Bovendien heeft het bedrijf een goede adviserende rol. Ze konden goed met ons meedenken over de manier waarop we de lijn het beste op konden zetten.”


De desinfectie vindt nu in twee stappen plaats. De vaten komen op een lopende band de cleanroom binnen. Vervolgens wordt er een UVC-lamp in de vaten gebracht. Die brandt een paar seconden, zodat de micro-organismen gedood worden. Daarna worden de vaten afgesloten. De volgende stap is het vullen van de vaten met CO2. Ook dit gebeurt in de cleanroom. Een UVC-lamp desinfecteert de sluiting van het vat en de vulkop. Daarna wordt de CO2 in het vat gespoten. Zo kunnen de vaten niet besmet worden tijdens het vullen.

 

Meedenken

Boeren vindt het prettig dat Bioclimatic hem geadviseerd heeft bij het opzetten van de lijn. “We hebben natuurlijk bepaalde eisen waar onze vaten aan moeten voldoen”, zegt hij. “Vervolgens sta je voor verschillende keuzes. De mate van desinfectie wordt namelijk bepaald door de contacttijd, de afstand tussen de lamp en de oppervlakte, en het vermogen van de lamp.”

Bioclimatic heeft samen met ons bepaald hoe we de beste balans konden vinden. Ze hebben daarbij niet alleen gekeken naar de capaciteit die we nu draaien. Ze hebben ook rekening gehouden met groeimogelijkheden in de toekomst.
- Dhr. Boeren, kwaliteitsmanager Dolium

 

Ook de desinfectie van de lucht in de cleanroom wordt verzorgd door Bioclimatic. “Daar hebben we echt geen omkijken naar gehad”, vertelt Boeren. “De apparatuur werd aangesloten en de lucht voldeed meteen aan de juiste waarden.” Boeren ziet het als een voordeel dat Bioclimatic de apparatuur heeft geleverd voor het desinfecteren van zowel de lucht als de oppervlaktes. “Daardoor hebben we één aanspreekpunt voor de totale desinfectie.”

 

Bekijk het VMT-interview met Fré Boeren

 

Betrouwbaar

De lijn draait nu drie jaar en Boeren is nog altijd erg tevreden over de gekozen desinfectietechniek. “Ik vind het vooral prettig dat het een betrouwbare methode is. Bij de desinfectie met chemische middelen kan er van alles misgaan. Medewerkers kunnen zich vergissen in de concentratie en micro-organismen kunnen resistent worden. Bij desinfectie met UVC-licht heb je daar geen last van. Micro-organismen worden niet resistent tegen UVC-licht. De lamp werkt vrijwel altijd en dat is visueel zichtbaar voor de medewerkers. Ze kunnen meteen ingrijpen als de lamp het niet doet. En dan is het een kwestie van de lamp vervangen. Dat kan onze technische dienst zelf. Bovendien komen er bij een breuk geen glassplinters vrij die in de vaten terecht kunnen komen. De lampen zijn namelijk beschermd met een HACCP-teflonlaag. Dat geeft, mocht er een lamp breken, geen splinters.”

Call to action

Interesse in een gesprek of offerte?

>

+