Om luchthygiëne te verbeteren is UVC licht een geschikte technologie. De werking van UVC techniek is uitgebreid aangetoond in wetenschappelijk onderzoek, de vraag is echter hoe je deze laboratorium resultaten kunt omzetten in een systeem dat werkt in de praktijk.

 

---

Anderen vroegen ook: "Werkt UV-licht in een luchtkanaal?" "Kun je het coronavirus te lijf gaan met UV luchtreinigers?" "Kan UV-licht virussen doden?" "Werkt UV-licht tegen sick building syndrome?"

--- 

 

Simpelweg een UV lamp plaatsen in een luchtkanaal, koelblok of luchtbehandelingskast is meestal geen goed idee. Het is belangrijk om vast te stellen wat het doel is van het UVC licht. Is het de bedoeling om alle voorbijkomende lucht te desinfecteren of alleen het koelblok? De benodigde hoeveelheid UVC energie (capaciteit) voor deze twee toepassingen is zeer verschillend.

 

De basis: UVC licht werkt tegen alle soorten micro-organismen
Maar niet alle micro-organismen zijn gelijk. Schimmels vereisen een (veel) hogere dosis dan bacteriën en virussen.

 

Wat betekent een ‘dosis’? De benodigde dosis staat gelijk aan een hoeveelheid energie, de formule hiervoor: dosis = intensiteit * tijd. De variabel intensiteit kun je bepalen met het type UV lamp of het aantal UV lampen, meer lampen geeft een hogere intensiteit. De tijd is afhankelijk van de luchtstroom snelheid. Door de contacttijd te verlengen krijg je een beter desinfectieresultaat.

 

Lees meer over hoe UVC desinfectie werkt.


Optie 1: alle voorbijkomende lucht desinfecteren


Dit is de juiste keuze in het geval van virusbestrijding. Bij één passage van de lucht worden de meeste virussen en bacteriën in de lucht gedeactiveerd. Dit systeem werkt vaak niet tegen schimmels, de contacttijd is daarvoor te kort. Het is moeilijk te controleren of een systeem voorzien is van voldoende UVC vermogen om goed te desinfecteren.

 

De voordelen:

  • Vernietigt in de lucht aanwezige organismen zoals bacteriën en virussen

De nadelen:

  • Hoog energieverbruik
  • Aanzienlijke investering en operationele kosten


Een vuistregel is dat per 500 m3 in ieder geval 40 – 50 watt opgenomen vermogen nodig is om te kunnen desinfecteren. Voor een luchtbehandelingskast van zo’n 10.000 m3/uur neemt het UVC systeem daarmee ongeveer 1 kW op. LED UVC lampen zijn niet geschikt, het UVC rendement daarvan is op dit moment (2021) te laag.

 

Voorbeeld ontwerp
Voorbeeld ontwerp
Voorbeeld simulatie UVC luchtdesinfectie systeem:
Voorbeeld simulatie UVC luchtdesinfectie systeem


 

Optie 2: het koelblok/verdamper desinfecteren


Deze optie is bedoeld om microbiologische groei op de verdamper of een warmtewiel te voorkomen. De verdamper is een vochtige omgeving en kan veel bacteriën en schimmels bevatten. De lucht die hier doorheen komt kan onbedoeld worden besmet met deze micro-organismen waardoor de luchtkwaliteit achteruit gaat.

 

Door het installeren van enkele UVC lampen voor of achter de verdamper wordt voorkomen dat bacteriën en schimmels zich vermenigvuldigen. De benodigde intensiteit is laag, want de beschijntijd is lang, namelijk 24 uur per dag. Dat betekent dat je met weinig UVC lampen een goed resultaat kunt halen.

 

De voordelen:

  • Verbetert luchtkwaliteit door het wegnemen van een vervuilingsbron
  • In veel gevallen ook achteraf in te bouwen
  • Laag energieverbruik, lage investering en beperkte operationele kosten


De nadelen:

  • Verwijdert in de lucht aanwezige micro-organismen en virussen niet
Alternatief ontwerp met vast frame
Alternatief ontwerp met vast frame
Een voorbeeld ontwerp in RVS cassette, geschikt voor LBK’s met weinig ruimte
Een voorbeeld ontwerp in RVS cassette, geschikt voor LBK’s met weinig ruimte


 

Welke optie is de juiste?


Het is van belang dat de eindgebruiker weet wat de doelstelling is van het systeem. Gaat het om het verwijderen van lucht gedragen besmettingen die van buitenaf of vanuit recirculatie lucht komen? 

→ desinfecteer alle voorbij komende lucht.

Gaat het om het verbeteren van de hygiëne in de LBK en het voorkomen dat bacteriën en schimmels zich verspreiden via de luchtbehandelingskast? 

→ kies voor verdamperdesinfectie.


Vragen of advies nodig?
Neem contact met ons op

 

>

+