Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Meest gestelde vragen over waterdesinfectie met UVC (FAQ)

Graag beantwoorden we de meest gestelde vragen over waterdesinfectie met UVC-techniek. Staat uw vraag er niet tussen? Stuur een bericht via onze contactpagina.

Filtert een UVC-installatie mijn water?

Niet tenzij uw water is vervuild met tennisballen. Een UVC-installatie filtert absoluut geen deeltjes uit een waterstroom. Wat dat betreft is de term “UVC-filter” een enigzins foute benaming. Hoewel een UVC-installatie wel vaak met een voorfiltering komt, filtert de installatie zelf geen deeltjes uit uw water.

Kan ik mijn UVC-installatie uitschakelen?

Ja, dat is mogelijk, maar het is zeker niet aan te raden. UVC-techniek is gemaakt om 24 uur per dag te werken. Als een installatie wordt uitgeschakeld, ontstaat er een kans voor bacteriën om te groeien en dus zal er onbehandeld water uit uw kraan komen. Bovendien is het beter voor de elektrische componenten in de installatie om deze aan te laten.

Wat is de levensduur van een UVC-lamp?

Een doorsnee lamp heeft een levensduur van 9.000-10.000 branduren. Dit komt overeen met ongeveer een jaar dag en nacht branden. Na deze tijd is de lamp niet kapot, maar de effectiviteit is wel zo ver achteruit gegaan dat het aan te raden is om de lamp te vervangen. Sommige lampen die gebruik maken van nieuwere technologie hebben een twee keer zo lange levensduur, maar deze worden tot nu toe alleen gebruikt in grotere installaties.

Heb ik voorfiltering nodig?

Wij raden het wel aan om voorfiltering te gebruiken om uw UVC-installatie te beschermen. Zonder voorfiltering is het gevaar voor aanslag op kwartsbuizen en “shadowing” een stuk groter. Voor drinkwater worden meestal 5-25 μm filters gebruikt (μm staat voor micrometer, oftewel 106 meter).

Wat is “shadowing”?

Dit gebeurt wanneer bacteriën schuilgaan achter relatief grote deeltjes in het water. Omdat in de schaduw van zo’n groot deeltje geen UVC-licht kan komen (UVC-licht heeft net als gewoon licht ook schaduw), worden de bacteriën niet beschenen. Door voorfiltering worden de grotere deeltjes uit het water gehaald en kunnen de bacteriën dus goed behandeld en uitgeroeid worden.

Hoe vaak moet een filter vervangen worden?

Meestal tussen de 2 tot 6 maanden. U kunt zelf zien wanneer uw voorfilters aan vervanging toe zijn. De waterdruk in uw systeem zal dan dalen omdat de filters “verstopt” zitten met alle deeltjes die ze gefilterd hebben. Hoe vaak uw eigen filter vervangen moet worden is afhankelijk van waar u woont, het water dat u daar gebruikt en hoeveel water u door uw filters laat lopen.

Wat heb je aan Micron-ratings(μm)?

Een mensenhaar heeft een dikte van ongeveer 80 μm, terwijl één korreltje talk ongeveer 5 μm meet. Veel fabrikanten beweren dat hun installaties het beste werken bij een voorfiltering van 5 μm. Naar onze mening zou u deze te vaak moeten vervangen terwijl u met een filtering van 20-25 μm bijna hetzelfde resultaat qua filtering bereikt.

Hoe weet ik of mijn UVC-installatie wel werkt?

Onze waterdoorstroomunits hebben een display die u uitstekende informatie geeft over de werking van uw UVC-installatie.

Hoe groot moet mijn UVC-installatie zijn?

Er zijn 2 factoren die een belangrijke rol spelen bij het dimensioneren van een UVC-installatie. U moet weten hoe goed uw water UVC-licht doorlaat, de technische term hiervoor is de T10-waarde. Bovendien is het zeer belangrijk om te weten hoeveel water er per tijdseenheid behandeld moet worden.

De T10-waarde van uw water kunt u door ons laten onderzoeken. Alles wat wij hiervoor nodig hebben is een klein monster van uw water. Dit testen wij dan voor u (dit is kosteloos en zonder verplichtingen). Voor de doorstroomsnelheid van uw water kunt u vaak uitgaan van de capaciteit van de pomp die u gebruikt om het water rond te pompen. Als de doorstroomsnelheid niet op uw pomp staat, kunt u ook altijd nog zelf “met emmer en stopwatch” testen hoeveel water er uit uw kraan komt. We raden u bij deze methode aan om het zekere voor het onzekere te nemen. De waarde die uit deze meting komt is meestal lager dan uw werkelijke doorstroomsnelheid.

Hoe effectief werkt UVC?

Tot nu toe is nog geen bacterie in staat gebleken te overleven in water dat behandeld wordt met UVC. Geen één bacterie is dus immuun voor de dodelijke effecten van UVC. Een goed gedimensioneerde en onderhouden UVC-installatie schakelt ongeveer 99.99% van alle in het water levende bacteriën uit tijdens normale werken.

Hoe maak ik mijn kwartsbuis schoon? (en de sensor als er een UVC-sensor geïnstalleerd is)

De juiste manier om kwarts schoon te maken is met een op een zuur gebaseerd reinigingsmiddel (inclusief natuurlijke zoals azijn of citroenzuur) met een licht schurende zoek (bijvoorbeeld het groene gedeelte van een schuursponsje). Gebruik nooit iets dat kan schuren op het kwartsoppervlak. Speciale producten voor het verwijderen van kalkaanslag (voor in de keuken of badkamer) kunnen gebruikt worden om kalkaanslag van kwartsbuizen te halen. Voor alle schoonmaakproducten geldt echter wel dat er geen sporen achter mogen blijven voordat u uw UVC-installatie weer in elkaar zet.

Wat doet UVC-licht?

UVC-licht maakt het DNA in bacteriën kapot waardoor ze niet meer in staat zijn om zich voort te planten. Hoewel beschenen bacteriën nog niet direct dood zijn, zijn ze wel gelijk onschadelijk. De meeste bacteriën leven nog een paar minuten onschadelijk voordat ze afsterven.

Hoe effectief is UVC tegen bacteriën?

Verschillende soorten bacteriën hebben ook een verschillend niveau van resistentie tegen UVC-licht. Onze installaties leveren gemiddeld een dosis van 30mJ /cm2, hieronder staan enkele bacteriën en de benodigde dosis om ze te bestrijden ter vergelijking:

  • Legionella pheumophilia 12.3 mJ/cm2
  • E.coli 6.6 mJ/cm2
  • Cryptosporidium 12 mJ/cm2
  • Anthrax 46.2 mJ/cm2

Ik heb mijn lamp vervangen maar het alarm blijft afgaan

Nadat u uw lamp heeft vervangen is het nodig om het alarm te resetten in de tijdcontroller. Als u dit niet doet, blijft het alarm inderdaad afgaan. Raadpleeg de handleiding voor de resetprocedure.

Waar zet ik mijn UVC-installatie neer?

Het is het handigst om uw installatie zo dicht mogelijk bij het punt van gebruik te zetten als mogelijk en handig is. Heeft u een installatie voor alleen uw keukenkraan? Dan kunt u deze het best onder het aanrecht plaatsen. Als uw installatie groter is, bijvoorbeeld bedoeld voor het behandelen van meerdere aftakkingen, is het verstandig om deze zo dicht mogelijk bij de aftakking te plaatsen. Als u het water voor een heel huis wilt behandelen met UVC en u heeft een opslagtank voor koud water, sluit de installatie dan aan op de uitgang van uw opslagtank. Hierdoor zal al het koude water dat de tank uitgaat behandeld worden.

Wat zijn de voordelen van UVC ten opzichte van alternatieven?

Het belangrijkste alternatief voor UVC is behandeling met chloor. Hoewel de aanschafkosten van beide soorten installaties vergelijkbaar zijn, kost UVC minder op jaarbasis omdat het onderhoud minder kostbaar is. Kiest u voor UVC dan bent u af van de opslagkosten die u voor chloor zou moeten maken. Chloor is giftig en moet dus veilig worden opgeslagen. Ook hoeft u niet bang te zijn voor een overdosis.

Hoe wordt een dosis aan UVC gemeten?

De dosis aan UVC-bestraling wordt gemeten door de intensiteit te vermenigvuldigen met de tijd.

UVC dosis = UVC intensiteit x bestralingstijd.

Dit betekent dat de dosis afhankelijk is van het vermogen van de lamp en de tijd die het water wordt behandeld. Een oude lamp geeft minder straling en een hogere doorstroomsnelheid verlaagt de bestralingstijd. Hierdoor kan de dosis dus te laag worden voor een goede behandeling en zal uw water niet voldoende gereinigd worden.

Is het moeilijk om een UVC-installatie voor consumenten te installeren?

Het plaatsen van zo’n installatie is vergelijkbaar met een kleine loodgietersklus. U moet uw leidingen afsluiten en de installatie inclusief de eventuele voorfiltering op de juiste manier te plaatsen. Komt u er zelf niet uit, dan kunt u altijd een loodgieter bellen.

BIOCLIMATIC
Bioclimatic BV