Zuivelindustrie

UVC-desinfectie en ionisatie voor hygiënische productie

Hygiëne en voedselveiligheid zijn van essentieel belang voor de zuivelindustrie. Het voorkomen van microbiologische besmettingen en daarmee recalls heeft de hoogste prioriteit. Gelukkig bieden UVC-desinfectie en ionisatie hiervoor een effectieve oplossing.

UVC-desinfectie maakt gebruik van krachtig licht om verschillende schimmelsoorten en bacteriën te bestrijden. Luchtionisatie voorkomt sporen in de lucht die schimmel versprijden door opslagruimtes.

Met onze waterdichte en voedselveilige desinfectie apparatuur kunt u zich volledig concentreren op het produceren van hoogwaardige zuivelproducten.Volledige gemoedsrust voor uw zuivelfabriek.

bollenkastdesinfectie uvc licht bakkerij

Zuivere lucht voor minder schimmels

Het rijpen van kaas gebeurt in geconditioneerde ruimten bij een temperatuur van zo’n 12°C en een relatieve luchtvochtigheid van 85%. Door gebruik te maken van luchtionisatie apparatuur worden schadelijke micro-organismen, zoals schimmels, bestreden waardoor de kazen onder hogere temperaturen bewaard kunnen worden.

De voordelen van ionisatie in een kaaspakhuis:

 • Terugbrengen van de rijpingsduur met maar liefst 20%

 • Verbetering van de productkwaliteit

 • Energiebesparing door minder koelvermogen, waardoor u kosten bespaart

 • Verminderen van schoonmaak, schimmelbestrijdingsmiddelen en onderhoudstijd

Voorkom schimmel op kaasplanken

Voor de rijping van kaas worden vaak houten kaasplanken gebruikt. Schimmels kunnen zich in en op deze planken nestelen, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn. Gelukkig biedt UV-licht een effectieve oplossing om schimmelgroei en de hoeveelheid chemische middelen sterk te verminderen.

De voordelen van UVC-desinfectie voor uw kaasplanken:

 • Voorkomt schimmelvorming en verspreiding, waardoor uw kaasproducten veilig en van hoge kwaliteit blijven
 • Behandeling van planken in-lijn mogelijk, waardoor het proces efficiënter en geïntegreerd is in uw productielijn
 • Minder chemie en heet water nodig, waardoor u kosten bespaart en het milieu minder belast
peelboarddesinfectie bakkerij
waterdesinfectie bakkerij industrie

In-lijn desinfectie van emmers, bekers of cups

Bij het afvullen van zuivelproducten is een hygiënische beker, emmer of cup van belang. Ongewenste gisten, schimmels of bacteriën verkorten de houdbaarheid van de producten. Om dit te voorkomen is UVC-licht een effectieve desinfectie methode. Dit wordt namelijk ingezet vlak voor het afvullen waardoor het besmettingsrisico wordt geëlimineerd.

De voordelen van UVC-licht desinfectie voor uw zuivelverpakkingen:

 • Droge desinfectie: dus geen chemisch residu
 • In-lijn toe te passen
 • Werkt goed tegen Listeria
 • Betaalbare en betrouwbare techniek

Optimale hygiëne in verdampers met UVC-licht

Verdampers in gekoelde ruimtes in fabrieken creëren een vochtige en koude omgeving, waar schadelijke bacteriën zoals de listeriabacterie zich gemakkelijk kunnen nestelen. Soms vormen bacteriën zelfs een biofilm op de lamellen of in de lekbak van een verdamper.

Gelukkig is het mogelijk om UVC-licht toe te passen in veel verdampers, dankzij inbouwoplossingen of voorbouwframes. Op deze manier worden de lamellen en de lekbak continu behandeld, 24 uur per dag, waardoor bacteriegroei effectief wordt tegengegaan.

Met de toepassing van UVC-licht blijft de lekbak hygiënisch en wordt de luchtkwaliteit bij elke luchtpassage verbeterd. Door een schone verdamper te behouden, wordt het risico op verspreiding van bacteriën of schimmelsporen aanzienlijk verminderd.

Kies voor optimale hygiëne in uw fabriek door gebruik te maken van UVC-licht in uw verdampers. Verhoog de veiligheid van uw zuivelproducten en vertrouw op een betrouwbare en efficiënte oplossing.

Optimale hygiëne in verdampers met UVC-licht

Waterdesinfectie in zuivelfabrieken

Water speelt een essentiële rol in het proces van zuivelproductie. In het geval van lange leidingen of buffervaten is het aan te raden om desinfectiemaatregelen te nemen.

Hier komt onze duurzame UVC water desinfectie om de hoek kijken. Door UVC-licht te gebruiken in doorstromende leidingen vanaf 0,5 m³/uur of in reservoirs met stilstaand water, kunt u schadelijke micro-organismen effectief elimineren. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit van uw zuivelproducten, maar gebeurt dit ook op een verantwoorde en kostenefficiënte manier.

Desinfectie voor de zuivelindustrie

Veiligheid voor alles

Soms is het nodig om zeker te weten dat een UVC behandeling goed of veilig werkt. Gelukkig is UVC-licht goed meetbaar en wij zijn er om u daarbij te assisteren.

Door een validatie op uw locatie, kunnen wij:
 • Aantonen dat uw UVC systeem veilig is
 • Aantonen dat uw UVC-systeem voldoende desinfecteert
 • Waar nodig aanbevelingen doen om de installatie te verbeteren

Op deze manier zorgen we ervoor dat uw UVC-desinfectie niet alleen werkt, maar ook bijdraagt aan de hoogste normen van voedselveiligheid en efficiëntie in uw locatie.

 

veilig werken met uvc in een bakkerij
case study uvc desinfectie bakkerij

Case study: Kaashandel Remijn

Kaashandel Remijn in Kerkdriel, bekend van o.a. de “Stompetoren” ambachtelijk gerijpte kaas, heeft een kaas pakhuis waar honderden tonnen kaas op ambachtelijke wijze gerijpt worden. Het proces van de rijping is een vak apart, temperatuur en luchtvochtigheid in de opslagruimte zijn van groot belang.

Om de schimmels en bacteriën in het pakhuis af te breken wordt al jaren gebruik gemaakt van luchtionisatie. De luchtkanalen blijven brandschoon, het pakhuis blijft schimmel vrij en de kazen van topkwaliteit, tot grote tevredenheid van Kaashandel Remijn.

Engineering & OEM

U heeft een bijzonder proces, met afwijkende afmetingen, een hoge hygiënische standaard of unieke uitvoering. Een UVC desinfectie installatie moet daar naadloos inpassen.

Dit betekent dat zowel de mechanische uitvoering als de bediening op maat moet zijn. Bioclimatic helpt bedrijven met:
 • Plug & play desinfectie systemen op maat 
 • Systemen die perfect integreren met uw productielijn

 

desinfectie systeem op maat zuivel
>

+