Industriële bakkerijen

UVC-desinfectie voor kwaliteitsverbetering en kostenbesparing

Hygiëne en kostenbesparing zijn van cruciaal belang bij industriële bakkerijen. Hoewel schimmelvorming soms als een onvermijdelijk deel van het proces wordt gezien, is dit niet langer het geval dankzij UVC-desinfectie.

UVC-licht biedt een krachtige oplossing tegen het bestrijden van diverse schimmelsoorten, zoals zwartschimmel (aspergillus niger) en krijtschimmel op deegcups, peelboards, in de lucht en nog veel meer.

Zo maakt u uw bakproces niet alleen veiliger en hygiënischer, maar ook efficiënter en kostenbesparend.

Met minder zorgen over schimmel en meer aandacht voor het maken van heerlijke producten.

bollenkastdesinfectie uvc licht bakkerij

Bollenkastdesinfectie met UVC-licht

Het bestrijden van schimmel op deegcups in de bollenkast kan effectief worden aangepakt met UVC-desinfectie. UVC-licht bestrijdt schimmels om zo de aantasting van uw deeg te voorkomen.

De toevoeging van een UVC-unit aan uw proces is vaak eenvoudig. Onze modulaire armaturen zijn eenvoudig en snel te monteren. Hierdoor verbetert u op een kosteneffectieve manier de kwaliteit van uw deegbollen en vermindert u de kans op uitval.


De voordelen van UVC-desinfectie van deegcups:

  • Minder schoonmaakkosten
  • Minder frequent de deegcups vervangen
  • Minder uitval van deegbollen

Peelboarddesinfectie met UVC-licht

Door UVC-lampen boven de peelboards te plaatsen voorkomt u de groei van zwartschimmel. Hiermee verlaagt u niet alleen de schoonmaakfrequentie, maar verbetert ook de kwaliteit van het deeg.

Daarnaast is UVC-licht ook een krachtig middel tegen krijtschimmel, dat nog gevoeliger is voor UVC-licht dan zwartschimmel. Met slechts één passage onder het UVC-licht kan er al een reductie van 99,99% van deze schimmelsoort worden bereikt.


Om zwartschimmel met 90% te elimineren bij één passage, is een UVC-dosis van 111 mJ/cm² nodig. Ons team kan precies berekenen welke capaciteit nodig is voor uw specifieke proces. Zo kunt u de schoonmaakdagen beperken en de levensduur van uw peelboards verlengen, terwijl u tegelijkertijd een hygiënische en gezondere werkomgeving bevordert.

peelboarddesinfectie bakkerij
waterdesinfectie bakkerij industrie

Waterdesinfectie in de bakkerij industrie

Water is een essentieel onderdeel van het broodrecept. Toch is schoon en zuiver water niet altijd voor handen door warmte in de fabriek of lang leidingwerk, wat het noodzakelijk maakt om desinfectie toe te passen. Uiteraard is het belangrijk dat de smaak en geur van het water niet veranderd en dat de desinfectie milieubewust gebeurt.

Dit is precies waar onze duurzame UVC-desinfectie een rol speelt. Door UVC-licht te plaatsen in een doorstromende leiding vanaf 0,5 m³/h of in een reservoir met stilstaand water elimineert u schadelijke micro-organismen. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit van de producten, maar doet dit ook een op een verantwoordelijke en kostenefficiënte manier. Zo garanderen we dat de zuiverheid van uw water bijdraagt aan het bakken van perfect brood, elke keer opnieuw.

Schimmelbestrijding in rijskast met luchtionisatie

In rijskasten vormen warme en vochtige omstandigheden een ideale voedingsbodem voor schimmels, die zich gemakkelijk via de lucht verspreiden. Dit kan een uitdaging vormen voor de kwaliteit en veiligheid van uw bakproducten.


Deze luchtbesmetting kan echter worden voorkomen met luchtionisatie. Door lucht te ioniseren in de luchtbehandelingskast, in het toevoerkanaal of met stand-alone plafond units kan de schimmeldruk sterk verminderd worden. Zo zorgt u voor een hygiënischere en veiligere bakomgeving.

schimmelbestrijding rijskast

Wat onze klanten zeggen over desinfectie met UVC-licht

Desinfectie voor de bakkersbranche

Veiligheid voor alles

Soms is het nodig om zeker te weten dat een UVC behandeling goed of veilig werkt. Gelukkig is UVC-licht goed meetbaar en wij zijn er om u daarbij te assisteren.

Door een validatie op uw bakkerijlocatie, kunnen wij:
  • Aantonen dat uw UVC systeem veilig is
  • Aantonen dat uw UVC-systeem voldoende desinfecteert
  • Waar nodig aanbevelingen doen om de installatie te verbeteren

Op deze manier zorgen we ervoor dat uw UVC-desinfectie niet alleen werkt, maar ook bijdraagt aan de hoogste normen van voedselveiligheid en efficiëntie in uw bakkerij.

 

veilig werken met uvc in een bakkerij
case study uvc desinfectie bakkerij

Case study: kwaliteit verbeteren en kosten besparen gaan hand in hand

Schimmels bestrijden is niet makkelijk in industriële bakkerijen. Hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van gisten kan snel zorgen voor schimmelvorming.

In deze case study kijken we naar de kwaliteitsverbetering en kostenbesparing die Bioclimatic heeft gerealiseerd bij diverse Goedhart en Borgesius bakkerijen.

Engineering & OEM

U heeft een bijzonder proces, met afwijkende afmetingen, een hoge hygiënische standaard of unieke uitvoering. Een UVC desinfectie installatie moet daar naadloos inpassen.

Dit betekent dat zowel de mechanische uitvoering als de bediening op maat moet zijn. Bioclimatic helpt bedrijven met:
  • Plug & play desinfectie systemen op maat 
  • Systemen die perfect integreren met uw productielijn

 

desinfectie systeem op maat bakkerij
>

+