Voedingsmiddelenindustrie

Veilig, duurzaam en kosteneffectief produceren

Voedselveiligheid is één van de topprioriteiten bij voedingsmiddelenbedrijven. Naast de verantwoordelijkheid voor veiligheid die voedselproducerende bedrijven dragen vragen afnemers vragen om constante kwaliteit, een product zonder ziekteverwekkende micro-organismen.

Dit vraagt om een productieproces dat erop is gericht om besmetting te voorkomen. Bioclimatic kan met de inzet van UVC licht of luchtionisatie helpen uw productieomgeving hygiënischer maken en besmettingen of recalls te voorkomen.

Transportbanden

Oppervlaktecontact is één van de meest voorkomende oorzaken waardoor levensmiddelen besmet raken met bacteriën. Tussentijdse reiniging en desinfectie betekent dat het productieproces gestopt moet worden en is niet wenselijk.

 

Met UVC licht kan tijdens het productieproces een transportband gedesinfecteerd worden. De kiemgetallen blijven zo gedurende de dag op een laag niveau en dat verlaagt het risico op kruisbesmetting.

 

UVC licht is een eenvoudige methode om de kwaliteit te verhogen en risico’s te verkleinen. Regelmatig reinigen blijft noodzakelijk.

Image
Image

Lucht

De lucht in een verwerkings- of opslagruimte kan talloze bacteriën, schimmels en virussen bevatten. Ook na het passeren van een filterinstallatie. De meeste filters zijn niet ontworpen om micro-organismen tegen te gaan en de effectiviteit van HEPA filters in vochtige omstandigheden is twijfelachtig.

 

Luchtdesinfectie met behulp van UVC kan van toegevoegde waarde zijn.

UVC licht in verdampers

Verdampers in gekoelde ruimtes zijn vochtig en koud, een omgeving waar bijvoorbeeld een listeriabacterie zich kan nestelen. Soms ontstaat er een biofilm van bacteriën op de lamellen of in de lekbak van een verdamper.

 

Bij veel verdampers is het mogelijk om UVC licht toe te passen met een inbouwoplossing of voorbouwframe. Op deze manier worden lamellen en lekbak 24 uur per dag behandeld en blijft bacteriegroei weg.

 

De lekblak blijft hygiënisch en bij elke passage van de lucht verbetert de luchtkwaliteit. Een schone verdamper verkleint is het risico op verspreiding van bacteriën sterk. 

Image
Image

Water

Nederlands leidingwater is erg schoon, toch kan het zinvol zijn het te desinfecteren voordat u het in uw productieproces gebruikt. Zeker wanneer het water een lange weg door uw gebouw moet afleggen of wordt opgeslagen in een (breek)tank. U kunt kiezen voor een KIWA gecertificeerd doorstroomsysteem vanaf 0,5m3/uur of een dompelsysteem in een tank.

Rondom desinfecteren met een UVC-tunnel

Verpakkingen of de buitenkant van voedingsmiddelen kunnen veel bacteriën en schimmels bevatten. Deze micro-organismen kunnen zich later manifesteren.


Een UVC-tunnel helpt u dit te voorkomen. Door verpakkingen of voedingsmiddelen rondom te desinfecteren met UVC-licht worden alle micro-organismen op de oppervlakte van de materialen onschadelijk gemaakt. Een te valideren processtap die helpt om de risico’s op besmetting te verkleinen.

Image
Image

Bacteriën

Campylobacter

Campylobacter is in Nederland en in andere EU-landen de meest voorkomende oorzaak van bacteriële voedselinfecties; op gepaste afstand gevolgd door Salmonella. Op de plekken 3 en 4 staan respectievelijk de Escheria coli-bacterie – inclusief de EHEC-bacterie – en Listeria Monocytogenes. De ernst van de door deze bacteriën veroorzaakte voedselinfecties loopt uiteen.

Case study: Luchtkwaliteit verbeteren in productieruimtes

Schone lucht voorkomt virussen, verbetert het werkklimaat en verhoogt de productkwaliteit. Vandaar dat Bioclimatic bij Slagerijen Kaldenberg meerdere luchtzuiveringsinstallaties heeft geplaatst. Dirk Kaldenberg stelt dat daardoor de luchtwaliteit in het bedrijf is verbeterd. Lees nu meer over de toegepaste oplossing van Bioclimatic.

Luchtdesinfectie

Wat onze klanten zeggen over desinfectie met UVC-licht

Interesse in een gesprek of offerte?

>

+