Voedingsmiddelenindustrie

Duurzamer, veiliger en kosten effectiever produceren

Hygiëne is een topprioriteit in de voedingsmiddelenindustrie. Alle ondernemingen die voedsel bereiden, bewerken, transporteren, verpakken of bewaren moeten voldoen aan strenge richtlijnen. Bekijk de mogelijkheden om met UVC of luchtionisatie uw productie omgeving hygiënischer te maken.

Image

Lucht

De lucht in een verwerkings- of opslagruimte kan talloze bacteriën, schimmels en virussen bevatten. Ook na het passeren van een filterinstallatie. De meeste filters zijn niet ontworpen om micro-organismen tegen te gaan en de effectiviteit van HEPA filters in vochtige omstandigheden is twijfelachtig.

 

Luchtdesinfectie met behulp van UVC kan van toegevoegde waarde zijn.

Transportbanden

Oppervlaktecontact is één van de meest voorkomende oorzaken waardoor levensmiddelen besmet raken met bacteriën. Tussentijdse reiniging en desinfectie betekent dat het productieproces gestopt moet worden en is niet wenselijk.

 

Met UVC licht kan tijdens het productieproces een transportband gedesinfecteerd worden. De kiemgetallen blijven zo gedurende de dag op een laag niveau en dat verlaagt het risico op kruisbesmetting.

 

UVC licht is een eenvoudige methode om de kwaliteit te verhogen en risico’s te verkleinen. Regelmatig reinigen blijft noodzakelijk.

Image
Image

Water

Nederlands leidingwater is erg schoon, toch kan het zinvol zijn het te desinfecteren voordat u het in uw productieproces gebruikt. Zeker wanneer het water een lange weg door uw gebouw moet afleggen of wordt opgeslagen in een (breek)tank. U kunt kiezen voor een KIWA gecertificeerd doorstroomsysteem vanaf 0,5m3/uur of een dompelsysteem in een tank.

Rondom desinfecteren in een UVC-tunnel

Verpakkingen of de buitenkant van voedingsmiddelen kunnen veel bacteriën en schimmels bevatten. Deze micro-organismen kunnen zich later manifesteren.


Een UVC-tunnel helpt u dit te voorkomen. Door verpakkingen of voedingsmiddelen rondom te desinfecteren met UVC-licht worden alle micro-organismen op de oppervlakte van de materialen onschadelijk gemaakt. Een te valideren processtap die helpt om de risico’s op besmetting te verkleinen.

Image
Image

Bacteriën

Campylobacter

Campylobacter is in Nederland en in andere EU-landen de meest voorkomende oorzaak van bacteriële voedselinfecties; op gepaste afstand gevolgd door Salmonella. Op de plekken 3 en 4 staan respectievelijk de Escheria coli-bacterie – inclusief de EHEC-bacterie – en Listeria Monocytogenes. De ernst van de door deze bacteriën veroorzaakte voedselinfecties loopt uiteen. Helaas zijn er in Nederland elk jaar weer doden door deze infecties te betreuren. Met name heel jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een slecht functionerend immuunsysteem zijn kwetsbaar.

Bent u zich bewust van alle problemen en uitdagingen die zich op hygiënegebied kunnen voordoen en van alle oplossingen die voorhanden zijn? ‘Gemene deler’ van de bacteriën in bovengenoemde top vier is dat ze algemeen voorkomen, maar gemakkelijk af te doden zijn met UVC. Bioclimatic is de specialist in duurzame hygiëneoplossingen als luchtzuivering, oppervlakte– en waterdesinfectie.

Interesse in een gesprek of offerte?

>

+