Industriële bakkerijen

Innoveren voor kwaliteitsverbetering en kostenbesparing

UVC-desinfectie voor industriële bakkerijen

In industriële bakkerijen staat het grotendeels geautomatiseerde proces centraal. Bioclimatic levert oplossingen helpen bij het verhogen van de kwaliteit en het verlagen van kosten.

 

Diverse bakkerijen in binnen- en buitenland maken gebruik van onze UVC-technologie om schimmels zoals zwartschimmel tegen te gaan. Bestrijding van schimmels in de lucht, op deegcups en op peelboards levert kwaliteitswinst en kostenbesparing op.

Image

Bollenkastdesinfectie met UVC-licht

Om schimmel te voorkomen op de deegcups in de bollenkast is beschijning met UVC-licht een doeltreffende methode. Het licht zorgt ervoor dat schimmels afgedood worden. Zo voorkomt UVC-licht dat schimmels het deeg aantasten.

De installatie van een UVC-unit is vaak eenvoudig. De armaturen zijn modulair te installeren en zijn uitgerust met een stekker. Zo kunt u op een kostenefficiënte manier de kwaliteit van de deegbollen verbeteren en uitval verminderen.

 

De voordelen van het desinfecteren van deegcups:

  • Minder schoonmaakkosten
  • Minder frequent de deegcups vervangen
  • Minder uitval van deegbollen

Peelboarddesinfectie met UVC-licht

Door de vorming van zwartschimmel op peelboards tegen te gaan, verlaagt u de schoonmaakkosten. Door een serie UVC-lampen boven de peelboards te plaatsen, op een zelf te bepalen positie in het proces, voorkomt u het ontstaan van zwartschimmel. Hiermee verbetert u de kwaliteit van het deeg en kunt u de schoonmaakfrequentie van de peelboards verlagen.

 

De benodigde UVC-dosis om zwartschimmel bij één passage voor 90% te elimineren is 111 mJ/cm². Wij rekenen precies voor u uit welke capaciteit er voor uw proces nodig is.

Image
Image

Water; een fundamentele grondstof

Water is een essentieel onderdeel van het broodrecept. Schoon en zuiver water is helaas niet altijd voor handen, daarom kan het naast filteren van belang zijn om water te desinfecteren. Uiteraard mag de smaak en geur van het water niet veranderen en vanzelfsprekend desinfecteert u met oog voor het milieu. Door duurzaam UVC-licht te plaatsen in een doorstromende leiding vanaf 0,5 m³/h of in een reservoir met stilstaand water elimineert u schadelijke micro-organismen en verbetert u de kwaliteit van uw producten op een verantwoorde en kostenefficiënte manier.

Desinfectie voor de bakkersbranche

Image

Referentie Bakkerij Veenhuis

“Met Bioclimatic garanderen wij een hoge kwaliteit van onze producten én realiseerden we dankzij de implementatie van de UVC-lampen een belangrijke kostenbesparing. Het is minder vaak nodig om de netjes te reinigen en te vervangen en de lampen gaan ook lang mee. In totaal moet je toch denken aan €8.000,- per jaar die wij door deze manier van werken besparen.”

Hoe werkt UVC-licht?

Ultraviolet (UV) is een elektromagnetische straling net buiten het deel van het lichtspectrum dat met het menselijk oog waarneembaar is.

 

De kortgolvige en energierijke UVC-stralen worden door bepaalde gedeelten van het DNA geabsorbeerd waardoor een fotochemische verandering plaatsvindt. Deze verandering tast het DNA aan en zorgt ervoor dat de micro-organismen zich niet kunnen reproduceren. Hierdoor sterven ze uit.

 

UVC is geschikt om alle denkbare micro-organismen mee te bestrijden. Kleine organismen zoals bacteriën en virussen kunnen zeer eenvoudig met een lage dosering gedood worden. Voor schimmels en gisten is een hogere dosering nodig.

Image
>

+