Industriële bakkerijen
UVC-desinfectie voor kwaliteitsverbetering en kostenbesparing
Hygiëne en kostenbesparing zijn van cruciaal belang bij industriële bakkerijen. Hoewel schimmelvorming soms als een onvermijdelijk deel van het proces wordt gezien, is dit niet langer het geval dankzij UVC-desinfectie.
UVC-licht biedt een krachtige oplossing tegen het bestrijden van diverse schimmelsoorten, zoals zwartschimmel (aspergillus niger) en krijtschimmel op deegcups, peelboards, in de lucht en nog veel meer.
Zo maakt u uw bakproces niet alleen veiliger en hygiënischer, maar ook efficiënter en kostenbesparend.
Met minder zorgen over schimmel en meer aandacht voor het maken van heerlijke producten.

Bollenkastdesinfectie met UVC-licht
Het bestrijden van schimmel op deegcups in de bollenkast kan effectief worden aangepakt met UVC-desinfectie. UVC-licht bestrijdt schimmels om zo de aantasting van uw deeg te voorkomen.
De toevoeging van een UVC-unit aan uw proces is vaak eenvoudig. Onze modulaire armaturen zijn eenvoudig en snel te monteren. Hierdoor verbetert u op een kosteneffectieve manier de kwaliteit van uw deegbollen en vermindert u de kans op uitval.
De voordelen van UVC-desinfectie van deegcups:
- Minder schoonmaakkosten
- Minder frequent de deegcups vervangen
- Minder uitval van deegbollen
Peelboarddesinfectie met UVC-licht
Door UVC-lampen boven de peelboards te plaatsen voorkomt u de groei van zwartschimmel. Hiermee verlaagt u niet alleen de schoonmaakfrequentie, maar verbetert ook de kwaliteit van het deeg.
Daarnaast is UVC-licht ook een krachtig middel tegen krijtschimmel, dat nog gevoeliger is voor UVC-licht dan zwartschimmel. Met slechts één passage onder het UVC-licht kan er al een reductie van 99,99% van deze schimmelsoort worden bereikt.
Om zwartschimmel met 90% te elimineren bij één passage, is een UVC-dosis van 111 mJ/cm² nodig. Ons team kan precies berekenen welke capaciteit nodig is voor uw specifieke proces. Zo kunt u de schoonmaakdagen beperken en de levensduur van uw peelboards verlengen, terwijl u tegelijkertijd een hygiënische en gezondere werkomgeving bevordert.


Waterdesinfectie in de bakkerij industrie
Water is een essentieel onderdeel van het broodrecept. Toch is schoon en zuiver water niet altijd voor handen door warmte in de fabriek of lang leidingwerk, wat het noodzakelijk maakt om desinfectie toe te passen. Uiteraard is het belangrijk dat de smaak en geur van het water niet veranderd en dat de desinfectie milieubewust gebeurt.
Dit is precies waar onze duurzame UVC-desinfectie een rol speelt. Door UVC-licht te plaatsen in een doorstromende leiding vanaf 0,5 m³/h of in een reservoir met stilstaand water elimineert u schadelijke micro-organismen. Dit verbetert niet alleen de kwaliteit van de producten, maar doet dit ook een op een verantwoordelijke en kostenefficiënte manier. Zo garanderen we dat de zuiverheid van uw water bijdraagt aan het bakken van perfect brood, elke keer opnieuw.
Schimmelbestrijding in rijskast met luchtionisatie
In rijskasten vormen warme en vochtige omstandigheden een ideale voedingsbodem voor schimmels, die zich gemakkelijk via de lucht verspreiden. Dit kan een uitdaging vormen voor de kwaliteit en veiligheid van uw bakproducten.
Deze luchtbesmetting kan echter worden voorkomen met luchtionisatie. Door lucht te ioniseren in de luchtbehandelingskast, in het toevoerkanaal of met stand-alone plafond units kan de schimmeldruk sterk verminderd worden. Zo zorgt u voor een hygiënischere en veiligere bakomgeving.

Wat onze klanten zeggen over desinfectie met UVC-licht
Desinfectie voor de bakkersbranche
Veiligheid voor alles
Door een validatie op uw bakkerijlocatie, kunnen wij:
- Aantonen dat uw UVC systeem veilig is
- Aantonen dat uw UVC-systeem voldoende desinfecteert
- Waar nodig aanbevelingen doen om de installatie te verbeteren
Op deze manier zorgen we ervoor dat uw UVC-desinfectie niet alleen werkt, maar ook bijdraagt aan de hoogste normen van voedselveiligheid en efficiëntie in uw bakkerij.

Case study: kwaliteit verbeteren en kosten besparen gaan hand in hand
Schimmels bestrijden is niet makkelijk in industriële bakkerijen. Hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en de aanwezigheid van gisten kan snel zorgen voor schimmelvorming.
In deze case study kijken we naar de kwaliteitsverbetering en kostenbesparing die Bioclimatic heeft gerealiseerd bij diverse Goedhart en Borgesius bakkerijen.
Engineering & OEM
Dit betekent dat zowel de mechanische uitvoering als de bediening op maat moet zijn. Bioclimatic helpt bedrijven met:
- Plug & play desinfectie systemen op maat
- Systemen die perfect integreren met uw productielijn
