Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Coronavirus bestrijding met UV-licht, wat is mogelijk?

Coronavirus bestrijding met UV-licht, wat is mogelijk?

31 maart 2020 in Nieuws

Het COVID-19 virus, beter bekend als coronavirus heeft wereldwijd een enorme maatschappelijke en economische impact. Er wordt intensief gezocht naar oplossingen en methoden om het virus te bestrijden. UVC-licht is niet direct de oplossing voor deze problematiek, maar het kan wel in een aantal specifieke toepassingen ingezet worden voor het bestrijden van virussen. Hieronder lichten we toe wat er wel en niet mogelijk is.

UVC-lampen vs. UV-lampen

Bioclimatic levert professionele UVC-lampen voor de bestrijding van virussen, schimmels en bacteriën. Hoewel er in de spreektaal vaak over UV-lampen wordt gesproken is dit eigenlijk niet juist. Het gaat om UVC-lampen die licht uitstralen op een andere golflengte dan gewoon UV-licht. Het is het licht, met een golflengte van 253,7 nm, dat in staat is om micro-organismen te deactiveren door het openbreken van hun DNA. Lees meer over UVC-licht.

Hoewel je met UVC-lampen niet direct mensen kunt behandelen, kunnen ze wel een zinvolle bijdrage leveren in de virusbestrijding. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen gerelateerd aan virusbestrijding met UVC-licht.

Werkt UVC-licht tegen het coronavirus?

Ja, UVC-licht is in staat het virus relatief snel te deactiveren. Naast virussen werkt UVC-licht tegen bacteriën en schimmels.

Kun je met UVC-licht verspreiding voorkomen?

Verspreiding vindt vooral plaats van mens tot mens, er is geen praktisch haalbare manier om dat met UVC-licht te voorkomen.

Voor gebouwen met een warmteterugwinning of gedeeltelijke recirculatie van lucht is verspreiding van virussen via de luchtbehandelingsinstallatie een aandachtspunt. Dit risico is te minimaliseren met UVC-licht. Zo zou een luchtbehandelingskast in directe of indirecte zin van een UVC-installatie kunnen worden voorzien.

Heeft het zin om omgevingslucht te desinfecteren met UVC-licht?

Het is op dit moment onbekend hoe lang het virus in de lucht kan overleven. Lucht is wel eenvoudig te desinfecteren met UVC-licht en dat zou de kans op verspreiding kunnen verkleinen.

Welke apparatuur kun je inzetten?

Bekijk de professionele UV-luchtdesinfectie apparatuur geschikt voor wachtruimtes, sportruimtes of bijvoorbeeld klinieken via onze webshop www.aircleaner.nl.

Industriële apparatuur, niet verkrijgbaar via de webwinkel, kun je via de onderstaande links bekijken.

aircleaner

UVpro V300 – Luchtdesinfectie unit
UVpro V500 – Luchtdesinfectie unit
UVpro V1000 – Luchtdesinfectie unit 

Is UVC-licht veilig?

UVC-lampen zijn veilig zolang ze worden gebruikt door professionals die weten hoe ze moeten worden toegepast. Mensen en dieren mogen niet direct aan UVC-licht blootgesteld worden. Hiervoor is het meestal nodig om de lampen in een afgesloten installatie te laten inbouwen. Zo levert Bioclimatic naast de bovenvermelde apparatuur professionele desinfectiekasten en desinfectietunnels.

Kun je vloeren en tafels desinfecteren met UVC-licht?

Dat kan met armaturen aan het plafond. Dit wordt onder andere gedaan in microbiologische laboratoria. Bekijk ons WDO-systeem. Neem contact op met Bioclimatic voor een berekening van de juiste hoeveelheid lampen en benodigde beschijningstijd.

Kun je apparatuur, materialen of gereedschappen desinfecteren met UVC-licht?

UVC-licht werkt alleen op oppervlakten en het dringt niet in materialen door. Desinfectie van de buitenzijde is mogelijk, hiervoor is een standaard desinfectiekast beschikbaar. Materiaal sluizen met desinfectie worden ook op maat ontworpen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de professionele toepassing van UVC-licht? Neem dan contact op met Bioclimatic. Wij leveren geen oplossingen aan consumenten.

BIOCLIMATIC
Bioclimatic BV