Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Case study: de voordelen van luchtionisatie ten opzichte van het vernevelen van waterstofperoxide

Bipolaire ionisatie

Een grote bakkerij met een internationale afzetmarkt wilde af van de dure en milieu- en mensonvriendelijke chemicaliën waarmee de lucht op de inpakafdeling werd gedesinfecteerd. Hierbij mocht geen afbreuk gedaan worden aan de kwaliteit. Het kiemgetal (de plate-count) moest onder de 10 KVE blijven.

Bioclimatic installeerde drie bipolaire ionisatie-units in de luchtbehandelingskast. De metingen die zijn gedaan sinds het afkoppelen van de waterstofperoxidevernevelingsinstallatie, hebben laten zien dat het aantal KVE in de inpakruimte continu onder de 10 ligt.

Aangetoonde voordelen

  • De volledige installatie heeft een terugverdientijd van minder dan drie maanden
  • Ionisatie is een duurzame oplossing in tegenstelling tot het gebruik van chemicaliën
  • De operationele kosten van ionisatie zijn zeer laag
  • De werkomgeving voor medewerkers is sterk verbeterd

Beschrijving installatie

AerotronOp de inpakafdeling, een ruimte van ongeveer 25.000 m³ waar de versgebakken producten worden verpakt, wordt via een luchtbehandelingskast 5.000 m³ buitenlucht ingeblazen om een overdruk in de ruimte te creëren. Aan de luchtbehandelingskast zelf hoefde niets gewijzigd te worden. We hebben een kanaalstuk van iets minder dan een meter lang toegevoegd, dat plaats biedt aan drie Bioclimatic bipolaire ionisatie-units van het type Aerotron 2000.

De drie ionisatie-units voorzien de lucht van een grote hoeveelheid negatieve en positieve ionen en een klein beetje ozon. Zo zorgen de units voor schone en gezonde lucht, die bovendien schoon en fris ruikt. De schone lucht wordt centraal ingeblazen in de inpakruimte. De units worden bediend via een centrale regelaar die voorzien is van een O3-sensor. De O3-sensor regelt en begrenst de ozonconcentratie in de ruimte, zodat deze ruim onder de MAC-waarde blijft van 0,06 ppm. Naast de ionisatie-/overdrukinstallatie van 5.000 m³, is er ook een koelinstallatie die zo’n 30.000 m³ per uur recirculeert via een aantal airsocks.

BIOCLIMATIC
Bioclimatic BV