Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Bacteriën

bacterie_campylobacter

Campylobacter

Campylobacter is in Nederland en in andere EU-landen de meest voorkomende oorzaak van bacteriële voedselinfecties; op gepaste afstand gevolgd door Salmonella. Op de plekken 3 en 4 staan respectievelijk de Escheria coli-bacterie – inclusief de EHEC-bacterie – en Listeria Monocytogenes. De ernst van de door deze bacteriën veroorzaakte voedselinfecties loopt uiteen. Helaas zijn er in Nederland elk jaar weer doden door deze infecties te betreuren. Met name heel jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een slecht functionerend immuunsysteem zijn kwetsbaar.

bacterie_listeria

Listeria

Zachte, rauwmelkse kazen (52%), al dan niet gefermenteerde worsten (42%) en gerookte en/of gekookte hammen (6%) zijn de drie voornaamste bronnen van Listeriabesmetting bij voedingsproducten. In mindere mate kunnen ook rauwe en gerookte vis, sushi, rauwe melk, ijs, rauwe groenten, tempé en tahoe/tofu een besmettingsbron zijn. Listeria is vrij goed bestand tegen vriezen, droogte en warmte en kan zich nog voortplanten bij temperaturen tot 0°C. Deze bacterie kan dus ook doorgroeien in gekoeld bewaard voedsel.

bacterie_ecoli

E.coli

E. coli is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van dieren en mensen. Daar biedt deze bescherming tegen andere schadelijke bacteriën. Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groenten en rauwe melkproducten. Besmetting kan worden voorkomen door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken.

bacterie_salmonella

Salmonella

In totaal zijn er 2695 Salmonellasoorten. De meeste Salmonella’s veroorzaken bij de mens Salmonellose, beter bekend als ‘buikgriep’. De ernst van deze buikgriep hangt af van het type Salmonella en van de individuele gevoeligheid van de mens. De incubatietijd van Salmonella is 12 tot 36 uur. Mogelijke bronnen van Salmonellabesmetting in ons land zijn eieren en eiproducten (22%), varkensvlees en varkensvleesproducten (22%), rundvlees en rundvleesproducten (13%) en kip en kipproducten (13%). Ook vis, schaaldieren, rauwe melk, melkproducten, groenten, kiemgroenten als taugé en tuinkers en ijs kunnen een besmettingsbron van Salmonella zijn, zij het in mindere mate.

Bent u zich bewust van alle problemen en uitdagingen die zich op hygiënegebied kunnen voordoen en van alle oplossingen die voorhanden zijn? ‘Gemene deler’ van de bacteriën in bovengenoemde top vier is dat ze algemeen voorkomen, maar gemakkelijk af te doden zijn met UVC of door verhitting. Bioclimatic is de specialist in duurzame hygiëneoplossingen als luchtzuivering, oppervlakte– en waterdesinfectie.

 

BIOCLIMATIC
Bioclimatic BV