Een verdamper is een koude en vochtige omgeving, in sommige situaties raakt het daarom vervuild met micro-organismen. Koude minnende bacteriën zoals Listeria overleven goed in koud condenswater.

Op termijn ontstaat er een biofilm van bacteriën in de lekbak en op de lamellen van de verdamper. Bij een hoge concentratie schimmels en gisten in de lucht zien we ook dat verdampers beschimmelen.

 

De risico’s wanneer je verdampers te weinig aandacht geeft:

  1. Dat de bacteriën, schimmels en gisten zich via de lucht verspreiden. Bij schimmels is dit zeker het geval via sporen. Bij bacteriën gebeurt het via kleine druppels water (Aerosolen).
  2. Dat bacteriën, schimmels en gisten zich via een druppel condens vocht verspreiden. Als er een lekkage of verstopping in de lekbak optreedt verspreiden de organismen zich door de rest van de ruimte.
  3. Dat na schoonmaken van de verdamper (meestal uitgevoerd met een hoge druk reiniger) de organismen door de hele ruimte verspreid zijn.

Praktische problemen die zich voordoen:

  1. Verminderde koelfunctie: de micro-organismen vormen een laag en isoleren de lamellen.
  2. Verstoppen van de afvoer: door de eerder genoemde laag van micro-organismen.
  3. Schimmelvorming op het plafond voor de uitblaas van de verdamper.

Bedrijven die verdampers gebruiken in gevoelige ruimtes, meestal de voedingsmiddelenindustrie, kiezen er vaak voor verdampers regelmatig te reinigen als de vervuiling zichtbaar of meetbaar wordt. In dit artikel behandelen we de optie om verdampers uit te rusten met UVC lampen om op die manier de groei en verspreiding van micro-organismen te voorkomen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

 

Desinfectie met UVC licht

UVC licht is in staat om micro-organismen te vernietigen, dat proces staat hier uitgelegd. De toepassing hiervan in een verdamper is theoretisch eenvoudig en praktisch vaak ingewikkelder.

 

De belangrijkste technische eisen:

  • Het armatuur en de lamp(en) moeten goed waterbestendig zijn (IP68 of hoger) en geschikt voor lage temperaturen. De meeste UVC lampen zijn dat niet en werken alleen goed op kamertemperatuur.
  • Om een goed resultaat te halen, dat wil zeggen geen zichtbare schimmelgroei en afwezige of minimale bacteriegroei op de lamellen en in de lekbak, moet het volledige koelblok beschenen worden.

De lamellen van een verdamper zijn doorgaans van aluminium en dat is gunstig. Aluminium heeft de eigenschap om UVC licht goed te reflecteren. Daarom is het desinfecterende effect bij goede plaatsing door de hele verdamper heen effectief.

 

Praktijkvoorbeeld:

UVC lampen worden vaak in het kopschot van de verdamper geplaatst zodat ze haaks op de lamellen staan. Verdampers zijn er in alle soorten en maten, het is van belang de juiste UVC lamp te selecteren die goed past bij de lengte van de verdamper. Bij lange lampen worden ze ondersteund om breuk te voorkomen.

 

een tweezijdig uitblazende verdamper met UVC lampen aan beide zijdenhet kopschot van een eenzijdig uitblazende verdamper met de montageflenzen van de UVC lampen zichtbaar. De lampen gaan hier doorheen.

 


Het is van belang om na te denken over het plaatsen en verwijderen van de lampen. Na de levensduur van de lamp moet deze worden vervangen en het is prettig als dan niet de hele verdamper uit elkaar hoeft. De meeste UVC lampen geschikt voor verdamper inbouw gaan 12.000 branduren mee.

 

Veiligheid

Een verdamper met UVC licht ingebouwd brengt risico’s met zich mee. UVC licht is gevaarlijk voor huid en ogen, daarover leest u hier meer. We onderscheiden drie groepen mensen die risico lopen:

  1. Operators
  2. Schoonmaak medewerkers
  3. Monteurs

Voor operators:

Zij staan langere tijd op de werkvloer en het is belangrijk om zeker te weten dat als er strooilicht aanwezig is, dit niet schadelijk is. Dat kan door:

  • UVC lampen goed in te bouwen (afgeschermd)
  • Alleen verdampers uit te rusten die hoog genoeg hangen (veilige installatie onder 3 meter is normaal gesproken niet haalbaar)
  • Indien nodig de UVC lampen alleen in te schakelen bij afwezigheid van mensen
  • Bij twijfel wordt het strooilicht gemeten en wordt bepaald of het een veilige werksituatie is conform de richtlijn voor optische straling.

Voor schoonmaakmedewerkers:

  • Kan gezorgd worden dat de lampen uitschakelen bij werkzaamheden (bijvoorbeeld samen met de ventilator)
  • Of kunnen mensen geschoold worden op het handmatig uitschakelen van de UVC lampen voor het uitvoeren van werkzaamheden.

Voor monteurs:

  • Is het plaatsen van voldoende waarschuwingen en aanvullende training noodzakelijk.

 

Eventueel aanwezig ‘strooilicht’ kan gemeten worden met speciale sensoren. Zo wordt de veiligheid voor operators vastgelegd.

 

Benodigd budget

De kosten voor het inbouwen van UVC lampen zijn opgebouwd uit armaturen, lampen, ondersteuning in RVS304 en installatie.

 

Voorbeeld berekening:
Voor een gemiddelde verdamper van 160 cm breed, 50cm hoog, enkelzijdig uitblazend en voldoende ruimte voor inbouw van UVC lampen:

  • 2 armaturen type UVpro FMD-40
  • 4 UVC lampen type 6040DT (Foodsafe)
  • 4 ondersteuningsbeugels in RVS 304
  • Installatie in één dag, regio Utrecht
    • Budgetprijs: € 2.564,00
    • Exclusief: BTW, aanleggen elektrische voeding met werkschakelaar

Ten slotte:

  • UVC lampen zijn foodsafe (HACCP) verkrijgbaar
  • Bioclimatic verzorgt installatie en onderhoud in Nederland en België
  • Een logisch gevolg van een hygiënische verdamper is een lagere kiemdruk in de ruimte. Dat verkleint de kans op een product recall en zorgt voor betere kwaliteit voor uw afnemers.
  • Uw investering is snel terugverdiend via minder schoonmaakwerk en een hoger koelrendement.

 

Voorkom die recall, verbeter uw bedrijfshygiëne en bespaar op uw schoonmaakkosten. Neem contact met ons op voor een afspraak.

 

 Foto’s van diverse verdampers voorzien van UVC lampen (inbouw- of voorbouwframe) 

 

>

+