Bij het in-vitro vermeerderen van plantmateriaal is hygiëne van groot belang. Dat bijvoorbeeld voor de lucht, maar ook de voorgevormde kweekbakken of potten moeten zo schoon mogelijk zijn.

Soms wordt gekozen om kweekbakken (trays, emmers of plastic potten) te steriliseren met gammastraling. Dat zorgt voor volledig steriele materialen maar is kostbaar en maakt bedrijven afhankelijk van de logistiek van de leverancier van deze desinfectiestap.

 

Ontsmetten met UVC licht is een betere optie. UVC desinfectie wordt vlak voor het afvullen met groeimedium toegepast. Voor plantlaboratoria, weefselkweekbedrijven en vermeerderingsbedrijven kan dit in-huis gedaan worden. In tegenstelling tot gamma straling is UVC licht veilig te gebruiken in een daarvoor ontworpen machine.

 

Desinfectie kast of gesloten UVC tunnel systeem

Afhankelijk van de hoeveelheid te desinfecteren materiaal wordt gekozen voor een desinfectie kast (batchgewijs) of een volcontinue systeem. Bij een continue systeem is het gebruikelijk om UVC lampen te integreren boven een bestaande of nieuwe transportband. De trays, emmers of potten worden dan in een continue beweging of stapsgewijs gedesinfecteerd.

 

Bioclimatic heeft ervaring met dit proces en het op maat ontwerpen van installaties die plug&play boven een lijn passen.

 

 

 

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op

>

+