Wanneer grondstoffen of gereedschappen een high-care omgeving binnen gaan is een desinfectiestap gewenst of wellicht zelfs vereist. 

Dit kan met een vloeibaar desinfectiemiddel, handmatig of geautomatiseerd. Een betere oplossing is: desinfectie met UVC-licht via een UVC-tunnel (inclusief een transportsysteem) of een doorgeefsluis met UVC-licht (pass through box, of pass box of hygiënesluis voor materialen).

 

Hoe werkt een pass through box met UVC licht? En wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het ontwerp en gebruik?

 

De basis van een pass through box

Een pass through box is een afgesloten ruimte met deuren of luiken aan elke kant. Vaak kan er slechts één kant tegelijk open zijn. Het UVC-licht in de pass through box zorgt ervoor dat micro-organismen op de buitenzijde van het item dat in de box staat gedesinfecteerd wordt, voordat deze aan de high-care kant wordt uitgenomen.

 

Operators plaatsen items zoals grondstoffen of gereedschappen handmatig in de sluis. Na deze desinfectie worden de items aan de cleanroomzijde weer uitgenomen. Afhankelijk van het gewenste veiligheidsniveau zorgt software ervoor dat de deur aan de schone zijde uitsluitend kan worden geopend als een desinfectiecyclus succesvol is afgerond.

 

De voordelen van UVC licht in een pass box:

 

 • Droge desinfectie zonder residu
 • Eenvoudig proces voor operators
 • Valideerbare desinfectie

 

 

Ontwerp pass box

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het ontwerp. Waaronder:

 

 • Reinigbaarheid van het systeem;
 • Robuustheid;
 • En het eenvoudig kunnen uitvoeren van preventief onderhoud.

 

Voor maximale reinigbaarheid kies je voor kwartsglas. Kwartsglas zorgt voor een vrijwel geheel gladde binnenzijde en geen verborgen ruimtes. Regelmatige schoonmaak is zo eenvoudig uit te voeren.

 

Een uitvoering in kwartsglas betekent wel dat er wordt ingeleverd op robuustheid. Glas kan breken bij puntbelasting. Voor gereedschappen of gebruik van de pass box door externen adviseren we geen gebruik van kwartsglas, of in combinatie met roosters ter bescherming.

 

 

 

Functionaliteiten voor veilige materiaaltransfer

Het is belangrijk om te inventariseren wat de eisen en wensen zijn voor het gebruik van de pass through box. Bijvoorbeeld:

 

 • Er moet gewerkt worden met eenvoudige start / stop knoppen of een touch-screen met verschillende scenario’s.

 • Indien de cleanroom niet zichtbaar is vanaf de unclassified zijde door operators kan met akoestische of visuele signalen gezorgd worden dat duidelijk is wat de status is van de pass box. Eventueel kan ook een HMI (beeldscherm) worden voorzien aan beide zijden.

 • Interlock functionaliteit is vaak aanwezig zodat er slechts één deur of luik van de pass through box open kan zijn. Dat waarborgt de veiligheid van de cleanroom en de overdruksituatie.

 • In de besturing moet regelmatige validatie en het preventief onderhoud worden geprogrammeerd. Indien lampen individueel gemonitord worden op werking kan het systeem een vrijgave doen als vastgesteld is dat alle UVC lampen gefunctioneerd hebben.

 • Indien gewenst kan een pass box ook gebruikt worden om materialen terug te voeren vanuit de cleanroom, met of zonder desinfectie.

Illustratie procesflow pass through box met uvc-licht

 

Validatie desinfectiegraad

De desinfectiegraad van een pass through box is afhankelijk van de intensiteit van het licht (vermogen) en de behandeltijd. Een gemiddelde pass through box heeft een cyclus van ongeveer 2 minuten. Validatie kan gedaan worden tijdens FAT (Factory Acceptence Test) met behulp van biological indicators in een worst-case-scenario.

 

Tijdens SAT (Site Acceptance Test) en eenmaal ingebouwd in de fabriek adviseren we te valideren met een UVC meting met een gekalibreerde hand-held meetinstrument.

 

Vragen over een pass through box?

Wij ontwerpen en produceren pass boxen op maat voor de voedingsmiddelenindustrie, laboratoria en farmaceutische industrie. Bent u benieuwd wat we voor uw project kunnen betekenen of heeft u vragen over het artikel? Neem dan contact met ons op. 
Neem contact met ons op om uw project te bespreken

>

+