Het bestrijden van listeriabacteriën is een uitdaging voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. UVC-licht kan helpen om Listeria monocytogenes op voedselcontactpunten te voorkomen. Vooral bedrijven die actief zijn in de productie van filet americain, verse zalm, of andere producten die rauw geconsumeerd worden kunnen hier baat bij hebben.


news1

 

---

Anderen vroegen ook: "Hoe kan je Listeria bestrijden?" "Hoe voorkom je Listeria monocytogenes in productieruimtes?" "Welk desinfectiemiddel werkt tegen Listeria monocytogenes?"

--- 

 

UVC-licht is werkzaam tegen listeriabacteriën. De benodigde dosis (UV-intensiteit) is zelfs zeer laag. Er zijn twee belangrijke praktijksituaties waarin UVC-licht van toegevoegde waarde kan zijn:

 

1. Verdampers (luchtkoelers)

2. Transportbanden


1. Verdampers als infectiebron
Verdampers vormen een ideale nestelplek voor listeriabacteriën. Door het koelproces vormen zich op de lamellen van de verdamper kleine druppels condensatievocht. In dit vocht kunnen allerlei micro-organismen uitstekend gedijen. Als de bacteriën op de condensator blijven is er geen risico voor eindproducten. Echter met een 24/7 luchtcirculatie via de verdamper is de kans groot dat deze bacteriën zich door de ruimte verspreiden.


Waarom UVC licht toepassen?
Overal waar het UVC-licht schijnt kunnen geen listeriabacteriën groeien. Door de opbouw van de verdamper met de aluminium lamellen, wordt UV-licht goed gereflecteerd en dringt het diep door in het blok. Een bijkomend voordeel, naast het voorkomen van listeriabacteriën, is dat er geen biofilm meer optreedt. Hiermee hoeft het systeem minder vaak te worden gereinigd.


Montage mogelijkheden
Er zijn twee goede opties om een verdamper uit te rusten met UVC-lampen. Als er voldoende ruimte is kunnen UVC-lampen worden ingebouwd. Alternatief is een voorbouw-systeem van aluminium of RVS. Deze wordt gemonteerd aan het plafond.

 

Geschikt armatuur: UVpro FMD module

 

evaporator disinfection2 uvc ionization air desinfection2. Transportbanden als risico
Transportbanden die direct in contact komen met een product kunnen bacteriën van het ene op het andere product overdragen. Als er geen nabehandeling plaatsvindt is dit een direct risico. Doorgaans worden de transportbanden aan het einde van de productie dag gereinigd en gedesinfecteerd. Dat betekent dat gedurende de productie de kiemgetallen en mogelijke besmettingskansen oplopen. Dit is te voorkomen door het toepassen van een UV-desinfectiesysteem op de transportband.

 

UV-desinfectiesysteem
Voor lange banden (tot 25 meter) adviseren we de BD2016-HD. Met het optionele montageframe wordt het systeem gemonteerd tegen de onderzijde van de band. De optimale plaatsing is dicht tegen het bandoppervlak aan. Voor banden tot 10 meter adviseren we de BDM2018-HD. Voor langere banden kunnen meerdere units geplaatst worden.

 

Geschikte armaturen: 

uvpro bd 2016 2

UVpro BD2016-HD

uvpro bdm 2018 hd 4

UVpro BD2018-HD

 

Resultaten
Transportbanden krijgen gedurende de dag steeds meer microbiologische besmetting tenzij er tussendoor gereinigd en gedesinfecteerd wordt. Uit testen blijkt dat op een transportband met UVC-bestraling tot log5 (99,999%) minder bacteriën gemeten kunnen worden ten opzichte van een band zonder UVC-licht. Het voordeel van het behandelen van transportbanden is dat hetzelfde stuk band telkens terugkeert. Per cyclus zijn de reducties ongeveer als volgt:

 

Cycle Salmonella Pseudomonas  Listeria
0 0,00% 0,00% 0,00%
1 82,67% 83,91% 61,43%
2 96,13% 98,62% 94,29%
3 99,20% 99,43% 98,67%
4 99,33% 99,46% 99,43%
5 99,57% 99,59% 99,53%
6 99,50% 99,79% 99,83%

 

 


 

Whitepaper: De mogelijkheden van desinfecteren met UVC-licht.

Transportbanden bij bedrijven die vlees of vis verwerken kunnen bacteriën makkelijk verspreiden. Regelmatig schoonmaken is essentieel om productresten te verwijderen, maar desinfectie tijdens productie is lastig. Er is meestal niet voldoende inwerktijd of droogtijd beschikbaar.

Deze whitepaper gaat in op de mogelijkheden van desinfecteren met UVC licht.
Whitepaper
* verplichte velden
Verwerken persoonsgegevens
>

+